Бразил, колективни имунитет у Манаусу

Бразилски град Манаус, који је био снажно погођен пандемијом коронавируса, имао је велики број заражених, па су његови становници развили "колективни имунитет", наводи се у прелиминарној студији Института за тропску медицину Универзитета у Сао Паолу. Група научника анализирала је узорке из градске банке крви и тестирала их на антитела коронавируса.

Резултати су показали да је од првог случаја у марту ове године коронавирусом било заразажено 66 одсто становника Манауса, наводи се у студији која је објављена на порталу medRxiv.

„То је довољно да се у граду од скоро два милиона људи створи колективни имунитет", изјавила је Естер Сабино, професорка медицине на Универзитету у Сао Паолу.

У највећем граду у Амазонији болнице нису могле да приме све заражене ковидом 19, а град је забелжио пет пута већи број сахрана у односу на претходну годину.

Убрзо је уследио брз и необјашњив пад броја заражених и умрлих.

Научници тврде да је вирус остао „без домаћина".

"Сви показатељи указују на то да је тако велика изложеност вирусу смањила број нових случајева заразе и смрти у Манаусу", изјавила је Сабино, а пренео Франс 24.

С друге стране, професор микробиологије на универзитетској болници Маунт Синаj у Њујорку  Флориан Крамер истиче да је покушај стварања колективног имунитета опасан.

"То је знак да држава није успела да контролише заразу и да је то платила високом стопом смртности", рекао је Крамер.

Стручњаци упозоравају и да је питање колико може да траје колективни имунитет.

У Манаусу је 2.462 људи умрло од ковида 19. Да је држава, имао би други највиши морталитет на свету са 100,7 смрти на 100.000 становника.