Kина, коронавирус пронађен на увозној амбалажи лигњи

Власти кинеске североисточне провинцији Ђилин пронашле су коронавирус на амбалажи увезених лигњи. Надлежни у граду Фују позвали су све који су је купили да се пријаве за тестирање.

Један од пакета стигао је у град преко главног града провинције Чангчун, преноси Ројтерс цитирајући здравственог званичника.

Апелује се на грађане који су купили и јели лигње из увоза у локалној продавници смрзнутих плодова мора од 24. до 31. августа да се пријаве властима и затраже тест на коронавирус.

Локалне власти наводе да спорни пакети лигње потичу из Русије. 

Kинеска царина саопштила је у петак да ће обуставити увоз компанија на недељу дана ако смрзнути прехрамбени производи буду позитивни на коронавирус и на месец дана, ако производи добављача буду позитивни по трећи пут или више.

Kонтинентална Kина је недавно пријавила врло мало инфекција вирусом који се појавио у Вухану крајем прошле године, са само 10 нових случајева заразе у суботу. Наводи се да најновији случајеви потичу од људи који улазе у Kину из иностранства.

У августу су локалне власти у два кинеска града саопштиле да су пронашле трагове вируса на теретима увезене смрзнуте хране. Светска здравствена организација саопштила је тада да не види доказе ширења ковида 19 путем хране или амбалаже.