Руска вакцина разбеснела светске стручњаке - "лакомислен и безобзиран потез"

Вест да је Русија прва регистровала вакцину против коронавируса пренели су сви светски и регионалнни медији, а изазвала је узбуну међу стручњацима за јавно здравље, који кажу да је тешко веровати у вакцину за коју нису објављени сви релевантни подаци.

Одлучна да буде прва у светској трци у развоју вакцине против ковида 19, Русија тек треба да спроведе клиничко испитивање широких размера које ће резултирати подацима о томе делује ли, а то је, према имунолозима и стручњацима за заразне болести, "лакомислен" потез, пренела је Хина.

"Русија заправо проводи експеримент на нивоу велике популације", каже Ајфер Али, специјалиста за испитивања лекова у британској "Warwick Busines School".

Упозорава да такво муњевито одобравање вакцине може значити да се могуће негативне нуспојаве вакцине неће открити.

Франсоа Балокс, стручњак генетског института при Универзитетском колеџу у Лондону, каже да је то "лакомислена и блесава одлука".

"Масовно вакцинисање са непримерено тестираном вакцином је неетично", каже Балкос и додаје да "да би било који проблем с руским програмом вакцинисања био погубан и с негативним учинцима на здравље, а и због тога што би одложио прихватање вакцине у популацији".

Такав став потврђује и Дени Алтман, професор имунологије на Империјал колеџу у Лондону, који каже да би колатерална штета примене вакцинне за коју се не зна да ли је сигурна и ефикасна била "непремостиво повећање наших садашњих проблема".

Одобрење издато пре треће фазе тестирања

У овом тренутку десетак произвођача лекова широм света спроводи испитивања могућих вакцина на великом узорку становништва, а свако испитивање укључује десетине хилљада добровољаца.

Неколико њих надају се да ће до краја године знати да ли су њихове вакцине сигурне, а сви ће објавити резултате испитивања и податке о сигурности вакцине, које ће поднети надлежним телима у САД, Европи на проверу.

Руско министарство здравља је одобрење издало пре таквих испитивања која обично означавају трећу фазу испитивања и укључују хиљаде испитаника.

Таква испитивања сматрају се неопходним предусловом за добијање одобрења за стављање у промет вакцине.

"Руски потез безобзиран" 

Петер Кремснер, стручњак немачке универзитетске болнице у Тубингену, који ради на клиничком испитивању вакцине, каже да је руски потез "безобзиран".

"Нормално да је потребно тестирати велики број људи пре одобравања вакцине", каже Кремснер и истиче да је "безобзирно то учинити ако нису тестирани многи људи."

Стручњаци истичу да изостанак објављивања података о руској вакцини, укљуцујући како је направљена и детаље о сигурности, имуном одговору и може ли спречити инфекцију, оставља у мраку научнике, здравствене власти и јавност.

"Немогуће је знати је ли руска вакцина ефикасна без подношења научних података на анализу", каже Кеит Наил, стручњак за епидемиологију заразних болести на британском универзитету у Нотингему.

Реакција Америке: Није поента бити први 

На потез русије нису реаговали само стручњаци већ и амерички министар здравља Алекс Азар који је рекао је да није поента бити први.

Азар је рекао да је поента да вакцина буде безбедна и ефикасна за амерички народ и људе широм света.

Каже да су потребни транспарентни подаци и да ти подаци морају бити из треће фазе испитивања која показују да је вакцина безбедна и ефикасна, пренео је Си-Ен-Ен.

Према његовим речима, у току развоја је шест вакцина, од којих су две у трећој фази клиничких испитивања како би се доказала њихова безбедност и ефикасност.

Азар је рекао да они верују да су на путу да до децембра добију десетине милиона доза стандардне вакцине ФДА и стотине милиона доза 2021. године.

Немачка сумња у квалитет и безбедност руске вакцине 

И Немачка је изразила сумњу у квалитет и безбедност руске вакцине против коронавируса.

"Безбедност пацијената је највиши приоритет. Нема података о квалитету, ефикасности и безбедности руске вакцине", рекла је портпаролка министарства здравља за немачку мрежу РНД.

Истакла је да се лек у Европској унији може регистровати тек после свих клиничких испитивања.