Русија прва у свету регистровала вакцину против ковида 19

Председник Руске Федерације Владимир Путин објавио је да је регистрована прва руска вакцина за коронавирус. Вакцина ће на страним тржиштима бити дистрибуирана под називом "Спутњик 5".

Владимир Путин је навео да је Русија постала прва земља у свету са званично атестираном вакцином против коронавируса, после непуна два месеца тестирања на људима, чиме је Москва демонстрирала научну довитљивост и надмоћ.

"Јутрос је први пут у свету регистрована вакцина против коронавируса", рекао је Путин на састанку са члановима владе, преносе руске агенције.

Председник Русије је додао да је вакцину примила и једна његова ћерка.

"Једна моја ћерка примила је вакцину. У том смислу је учествовала у експерименту. После прве вакцинације имала је температуру од 38, сутрадан 37 и то је било све", рекао је Путин, преноси Раша тудеј.

Изразио је наду да ће се временом појавити више вакцина против коронавируса.

"Вакцина ће штитити до две године"

Људи који приме нову руску вакцину против ковида 19 биће имуни на нови коронавирус до две године, саопштено је из руског министарства здравља.

"Вакцина је настала у истраживачком центру 'Гамалеја', који је радио на проналажењу вакцине користећи опробане процедуре узгоја вектора аденовируса", рекао је министар здравља Михаил Мурашков, преноси Тас.

Прву руску вакцину против коронавируса заједнички су развили истраживачки институт Гамалеја и руско министарство одбране.

Клиничка испитивања покренута су 18. јуна и свих 38 добровољаца је развило имунитет.