Вакцина произведена у Италији, први тестови на 90 добровољаца почињу 24. августа

У болници "Спаланцани" у Риму 24. августа почиње прва фаза тестирања италијанске вакцине на људима против коронавируса. Ради се о 90 волонтера који су се пријавили за тај важан експеримент.

Прве дозе вакцине произведене у Италији стигле су у болницу "Спаланцани", потврђено је од стране одборника за здравство Региона Лацио, Алесија Д'Амата.

Та вакцина је "положила тестове" на животињама показавши одличан одговор имуносистема и задовољавајућу сигурност.

То ће бити прва фаза тестирања италијанске вакцине на човеку. На вакцини су радили ИНМИ и Национални савет за истраживања финансирани од стране Министарства за научна истраживања и Региона Лацио уз подршку Министарства здравља.

Деведесет добровољаца ће бити подељено у две групе: 45 људи од 18 до 55 година и 45 њих од 65 до 85 година. Свака група ће бити подељена на по три групе од 15 људи и свакој групи ће бити дата различита доза вакцине.

Директор Института "Спаланцани" Франческо Ваја, је изјавио да смо на почетку краја ове борбе са ковидом и додао: "Победићемо!"

Са друге стране, познати вирусолог из миланске болнице за инфективне болести "Луиђи Сако", Масимо Гали, изјавио је да је сачувао флашу шампањца за моменат када се буде нашла вакцина, али да мисли да се то неће десити пре краја 2021. године и додао у интервјуу за РАИ да до данас ниједна вакцина није превазишла прву фазу експеримента.

"Чак и када се буде пронашла мораће бити произведена на светском нивоу. Погрешно је користити вакцине као политички слоган. Тренутно нема вакцине и неће је бити ни на јесен када ће почети школа. Мислим да је боље да се спремимо за вакцину против грипа", изјавио је Ваја.