Зелено светло за оксфордску вакцину

Вакцина против коронавируса коју је развио тим научника на Оксфорду, а који ради за фирму "Астра-Зенека", безбедна је за употребу и у стању да припреми имуни систем за борбу против ковида 19, показују прелиминарни резултати клиничког испитивања, стоји у саопштењу.

Прелиминарно клиничко испитивање, обављено за 1.077 људи у Британији, Јужној Африци и Бразилу утврдило је да су испитаници, којима је ова вакцина дата, развили антитела и бела крвна зрнца, неопходна за борбу са коронавирусом.

Ово саопштење је изузетно обећавајуће, али се клиничко испитивање исте компаније, које обухвата 10.000 људи, наставља.

Научници истичу да још није време да се прогласи стопроцентни успех. Британска влада је већ наручила 100 милиона доза ове вакцине.

У свету је у току производња две милијарде доза.

Састав вакцине

Вакцина се прави од генетски модификованог вируса, који изазива прехладу код шимпанзи.

Модификована је да не изазива инфекције код људи и личи на коронавирус.

То је извршено трансфером генетских инструкција једног од протеина коронавируса, који директно изазива инвазију наших ћелија.

Тиме састав вакцине личи на коронавирус и учи наше тело да се од њега брани.

Реакција организма

За одбрану нашег организма од коронавируса најважније су антитела - неутралишуће ћелије и Т-ћелије, врста белог крвног зрнца, који помаже имуном систему да се координише, примети инфициране ћелије у организму и уништи их.

Код вакцине "Астразенеке" ниво Т-ћелија достигао је врхунац 14 дана после вакцинације, а ново антитела достигао је највећу концентрацију 28 дана после примања вакцине.

Испитивање није још у стању да утврди колико дуго ова имуна реакција траје и штити нас од коронавируса.

Безбедност вакцине

Вакцина је безбедна, али има и нежељена дејства, 70 одсто испитаника добило је главобољу или температуре после вакцинације. Научници истичу да се та нежељена дејства лако превазилазе парацетамолом.

"Много је још посла пред нама пре него што будем могла да потврдим да наша вакцина помаже да се заузда ковид-19, али први резултати су обећавајући", саопштава професорка Сара Гилберт са Универзитета у Оксфорду.