Добре вести из САД – тестирана вакцина стимулише имунолошки одговор на вирус

Вакцина против ковида 19 коју је развила биотехнолошка компанија "Модерна", у партнерству са америчким Националним институтом за здравље, изазвала је имунолошки одговор код свих добровољаца који су је примили.

Рани резултати прве фазе истраживања објављени у часопису New England Journal of Medicine показали су да вакцина стимулише имунолошки одговор на вирус са благим нуспојавама као што су умор, пецкање, главобоља, болови у мишићима и бол на месту давања.

Очекује се да ће вакцина крајем месеца ући у трећу фазу клиничког испитивања, последњу фазу пре него што регулатори размотре да ли да крену у производњу.

У студији објављеној 14. јула, истраживачи наводе да је испитивање спроведено на 45 здравих добровољаца, на којима се тестирала безбедност вакцине.

Истраживања су показала да су вакцинисани развили антитела слична као и људи који су прележали вирус.

Истраживачи кажу да имунолошки одговор који вакцина стимулише изгледа обећавајуће, али да у овој фази истраживања још не знају да ли је он довољно ефикасан да би се спречила инфекција. 

Компанија "Модерна" је навела у саопштењу да би, ако све буде ишло по плану у наставку испитивања, могла да испоручује око 500 милиона доза годишње, а можда и милијарду доза годишње, почев од 2021. године.

Компанија планира нову фазу испитивања вакцине, која ће обухватити 300 људи, од којих ће половина добити плацебо. Студија ће наставити да процењује безбедност и ефикасност вакцине, као и праву дозу за финалну фазу тестирања.

С обзиром на то да је вакцина хитно потребна, америчка Управа за храну и лекове такође је одобрила трећу фазу студије која ће укључивати 30.000 људи, а која ће такође поредити ефикасност праве вакцине са плацебом.