Зашто Британци ипак нису похрлили у биоскопске сале

Биоскопи су од британске владе добили дозволу да отворе врата 4. јула, када и пабови. Но, ако сте помислили да је неки британски Ђенка похрлио да свима саопшти да "поново ради биоскоп", преварили сте се.

Већина биоскопских ланаца пустила је тек прве пробне балоне. Број отворених биоскопа у Лондону може се набројати на прсте.

Истраживање које је спровела канцеларија за независни филм указује да ће до краја јула у рад бити пуштено само 13 одсто биоскопских сала, у августу додатних 15 процената, док се у септембру планира оспособљавање још 23 одсто биоскопских капацитета.

Запослени управо пролазе интензивне обуке. Неки ланци издали су детаљна саопштења и упутства о ковидовском уживању у седмој уметности.

Куповина карата и хране обавља се унапред путем интернета. Тиме се олакшава потенцијално лоцирање муштерија у случају избијања нове заразе. Многи ланци на својим интернет порталима наглашавају да ће приватност свих података љубитеља седме уметности бити ригорозно поштована.

Капацитет у салама је смањен како би омогућио друштвено дистанцирање. Простори су опремљени филтерима за пречишћавање ваздуха, а дезинфикују се посебним машинама после сваке пројекције.

Ношење маски обавезно је до седања на своје место. Може се ући само у једну биоскопску салу у одређено време како би се избегле гужве по ходницима. Исти принцип важи и за крај сваке пројекције.

У сваком тоалету има сапуна и средства за дезинфекцију, а пред сваки филм пушта се дуг сегмент који објашњава посетиоцима све мере заштите од коронавируса.

Малобројни отворени биоскопи приказују класике као што су "Империја узвраћа ударац" или "Бекство из Шошенка".

Но, британска кинотека и даље не намерава да отвори врата посетиоцима. Легендарни кружни Imax на десној обали Темзе сабласно је празан и блокиран. Уместо тога, кинотека пружа онлајн приступ класицима седме уметности, старим филмовима и фотографијама о Британији за време Другог светског рата и у време рађања панка.

Што је много важније, обилује сасвим свежим снимцима обичних грађана који пружају увид у живот у време пандемије и несумњиво ће прерасти у драгоцен историјски документ о нашем времену.

За то време све стриминг платформе цветају како по разноврсном садржају, тако и квалитету. Зато биоскопима тек предстоји борба за опстанак у време када нису само холивудске звезде на дистанци од обожавалаца већ сви ми једни од других у борби са вирусом.