Половина хотела у Црној Гори затворена, како се привлаче туристи

Половину јула, са погоршањем епидемиолошке ситуације, Црна Гора дочекује са готово половином неотворених од укупно око 450 хотела који броје око 44.500 кревета.

"Отприлике између 45 и 50 одсто хотела у Црној Гори је отворено, а када говоримо о капацитетима тих хотела, то је значајно више од тога. Тренутно у Црној Гори, имамо око 5.500 гостију у хотелима, тако да говоримо о неких 12,13 процената укупне попуњености", каже државни секретар Министарства туризма Дамир Давидовић.

Иако су, бар у јулу, очекивали туристе са свих тржишта, хотелијери се суочавају са отказивањем резервација страних гостију, потврђено је Вијестима из Привредне коморе.

"Карактеристика за почетак јула ове године, је да се резервације углавном врше на пар дана, пред сам долазак и зато је процјена попуњености за наредни период отежана. Већина досадашњих резервација је отказана до 15. јула, а у неким градовима и до почетка августа. Тренутно у Црној Гори борави око 10 одсто туриста у односу на почетак јула прошле године. Страни туристи који тренутно бораве на Жабљаку и Колашину су Чеси, Пољаци, Њемци и Словаци, а очекују се посјете из Израела, Француске, Њемачке, Белгије", кажу у Привредној комори.  

Хотелијери током празника очекују већи број гостију, углавном домаћих, којима у склопу акције "Љетуј дома" нуде ниже цене. То поздрављају у Министарству туризма и надају се да ће се повећати и број индивидуалних долазака из иностранства.