Званично – Грчка затвара границу за путнике из Србије, не крећите на пут

Грчка ће од сутра затворити границе за грађане Србије, осим за неопходна путовања за која је потребна посебна дозвола. Држављанима Србије улазак у Грчку биће забрањен до 15. јула.

Информацију о затварању границе за РТС је потврдио министар спољних послова Србије Ивица Дачић. 

Како је рекао, обавештење о затврању границе је стигло амбасади Србије у Атини из кабинета грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса. 

"Упозоравамо грађане да не крећу на пут према Грчкој како би се избегла ситуација да се велики број наших грађана затекне у путу или на грчким граничним прелазима без могућности да уђу на територију Грчке", истакао је министар.

Додао је да ће грађани Србије који су као туристи већ у Грчкој моћи да остану тамо до краја аранжмана и да се врате у Србију.

И министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је потврдио за РТС да ће Грчка сутра од шест ујутру затворити границу за путнике из Србије.  

Грчки портал Вима пише да је Влада одлучила да границе за држављане Србије затвори од сутра у 6.00 па све до 15. јула, и то након најновије процене епидемиолошке ситуације у Србији и повећања броја заражених.

"Влада у сарадњи са надлежним службама анализира и процењује како би отварање земље за стране посетиоце у Грчкој протекло без штете за јавно здравље", рекла је портпаролка Владе Аристотелија Пелони. 

Уколико епидемиолошка ситуација у Србији не буде неповољна, претпоставља се да би забрана могла да важи и након 15. јула.