"Ремдесивир" први лек који помаже у лечењу ковида 19 дозвољен у ЕУ

Европска комисија дала је условну дозволу за стављање у промет лека "ремдесивир", који је постао први медикамент за лечење ковида 19 са дозволом на нивоу Европске уније. Издавање одобрења је трајало само седам уместо уобичајених 67 дана.

У Бриселу наводе да је одобрење за "ремдесивир" издато по убрзаном поступку након препоруке Европске агенције за лекове коју су усвојиле и државе чланице ЕУ.

Издавање одобрења је трајало само недељу дана од препоруке Европске агенције за лекове у односу на уобичајених 67 дана колико је Европској комисији обично потребно да би одобрила неки производ.

Kомесарка задужена за здравље Стела Kиријакидес наглашава да је овим учињен значајан корак у борби против вируса.

"Чињеница да смо одобрење дали за мање од месец дана од подношења захтева, показује колико је ЕУ спремна да што брже реагује када се појави неки нови лек. Преврнућемо сваки камен покушавајући да обезбедимо ефикасно лечење или вакцину против коронавируса", изјавила је Kиријакидесова.

У Kомисији наводе да је "ремдесивир" сада дозвољен за условно стављање у промет што је један од механизама ЕУ направљених да би се осигурао рани приступ лековима потребним као одговор на хитне ситуације као што је тренутна пандемија.