Ко може и под којим условима у Хрватску

Држављани Србије и даље не могу да путују у Хрватску, јер је Штаб цивилне заштите те земље донео одлуку "о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Хрватске, која се примењује од 1. до 15. јула 2020. године", наводи се у одговору "Танјугу" из Амбасаде Хрватске у Србији.

Како се објашњава, од тога су изузети здравствени радници, здравствени истраживачи и сарадници, стручњаци за бригу о старијима, те особе које захтевају хитно медицинско лечење...

Улаз ће, како се додаје, бити омогућен и прекограничним радницима, превозницима робе и другом прометном особљу, у мери у којој је то потребно, као и полицијским службеницима у обављању својих послова, службе и тимовима Цивилне заштите, особљу међународних организација и међународном војном особљу у обављању својих функција, путницима у транзиту.

Такође, особама које путују због туристичких или других пословних разлога или које имају други економски интерес омогућено је да уђу и изузети су од забране, као и особе које путују због школовања или других неодложних разлога – смртни случај у породици, учествовање у сахрани, озбиљни и хитни здравствени разлози – под условом да је предочена медицинска документација и позив хрватске здравствене установе, власништво некретнине у Хрватској – под условом да је предочен власнички лист, власништво пловила на везу у хрватској луци – под условом да је предочен доказ о томе.

У опширном одговору амбасаде, особама које путују у Хрватску препоручује се претходна најава уласка у ту земљу, коришћењем апликације entercroatia.mup.hr, због што бржег преласка границе.