Хрватска укинула обавезни карантин за улазак из Србије и БиХ

Национални штаб цивилне заштите Хрватске донео је одлуку о укидању мере обавезне самоизолације за улазак у Хрватску из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, преноси портал Индекс.

У Хрватску могу ући сви држављани Европске уније, а они из трећих земаља само уз одређене услове, преноси портал Индекс.

Европска комисија је донела одлуку да од 1. јула све државе чланице отварају границе за држављане 15 држава које се сматрају сигурнима, а одлуком Хрватске, у ту земљу од поноћи могу и грађани БиХ.

Попис држава ревидираће се сваке две недеље, у складу са епидемиолошким критеријумима.

Младен Бужанчић, начелник Службе за државну границу ПУ сплитско-далматинске рекао је за ХРТ да је динамика преласка граничног прелаза условљена постојећом епидемиолошком ситуацијом у суседним земљама.

"У неку руку, враћамо се на оне увјете који су били прије постојеће кризе. Једино што је сада увјет је да особе које улазе у РХ приликом уласка, према препоруци, а не обвези, испуне образац гдје наводе мјесто боравка и број телефона", рекао је Бужанчић.

Нагласио је да се све особе које уђу у земљу морају придржавати епидемиолошких мера Завода за јавно здравље Хрватске.

Осврнуо се и на изузетке из трећих земаља.

Бужанчић је навео да се ту мисли на здравствене раднике, стручне особе које се брину о старијим особама, хитне медицинске превозе, особе које се баве јавним превозом. Додаје како је одлука проширена и на особе које путују из пословних, туристичких или из разлога везаних за школовање.

Помоћник начелника станице граничне полиције Брегана Фрањо Јанковић препоручио је свима који долазе да користе страницу entercroatia.mup.hr гдје најављују свој долазак на гранични прелаз и тиме олакшавају улазак у Хрватску.