Грађани Србије још увек не могу да уђу у Немачку

Савет Европске уније усвојио је препоруку да се од данас укину рестрикције на путовање у ЕУ за грађане 15 земља, међу којима је и Србија, али је примена препоруке искључиво у надлежности држава чланица. Из тог разлога, грађани Србије још увек не могу да уђу у Немачку, али ни у Француску.

Иако је препорука усвојена на нивоу Европске уније, државе чланице нису у обавези да аутоматски отворе своје границе за сваку од 15 држава са списка.

Да би препорука Европске уније била и примењена, потребно је да буде усвојена и спроведена на националном нивоу.

Амбасада Немачке у Београду саопштила је да до доношења коначне одлуке немачке владе ограничења путовања за грађане Србије још увек важе.

Наведено је да тренутно постоје ограничења за сва путовања која нису неопходна из Србије и трећих земаља у Савезну Републику Немачку, а да се ради на утврђивању нових правила.

Српски држављани који поседују "Д-визу" и први пут желе да уђу у Немачку, то још увек не могу да учине.

Има и изузетака 

Изузеци важе за супружнике немачких/ЕУ држављана приликом заједничког уласка у Немачку, родитеље малолетне деце која поседују немачко држављанство приликом заједничког уласка у Немачку и медицинско особље.

Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Савезне Републике Немачке улазак у Немачку ће бити дозвољен по правилу искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка, наведено је на сајту Немачке амбасаде у Београду.

Ни Француска још увек није одлучила да грађанима Србије дозволи улазак у земљу.

Пре него што се запутите у неку од земља чланица Европске уније, обавезно проверите у амбасадама да ли је препорука Уније усвојена и на националном нивоу, односно да ли је грађанима Србије улазак дозвољен.

И пре него што је препорука усвојена, било је најављено да ће путовање грађанима Србије од 1. јула сигурно бити дозвољено у Грчку и Хрватску.