Грчка данас отвара границе за туристе без ограничења, пет сати за пролаз кроз Северну Македонију

Грчка вечерас од 23 сата отвара границе без ограничења, карантина и тестирања за туристе из 30 земаља. На листи су и држављани Србије. На пут могу и преко Северне Македоније, јер је одобрен транзит српских туриста кроз ту земљу.

Путници могу да прођу и задрже се у Северној Македонији највише пет сати. Према Грчкој биће отворен прелаз Богородица - Евзони, а прелаз Дојран остаје затворен.

Како јавља репортер РТС-а нема путника ни возила на граничном прелазу Прешево у правцу ка Северној Македонији.

Неколико возила је од јутрос прошло и то су углавном држављани Северне Македоније.

Македонска влада је одлучила да ће странци који су у транзиту кроз Северну Македонију, до потпуне либерализације режима уласка и изласка из те земље, моћи да користе прелазе Табановце, Деве Баир, Богородица, Кјафаса, Блаце и аеродром Скопље.

На уласку добијају формулар који попуњавају и предају граничној полицији када излазе из земље. 

Тај транзит, додаје се у саопштењу владе, подразумева улаз на једном граничном прелазу и излаз на другом прелазу, уз обавезу да се не напушта ауто-пут или локални пут и да се транзит обави за најдуже пет сати.

Могуће је задржавање на успутним одмориштима или бензинским стајалиштима. 

С обзиром на то да је раздаљина од прелаза Прешево-Табановце до македонско-грчке границе око 170 километара, уз просечну брзину и евентуалне паузе, возачима неће требати дуже од три сата да би ушли и напустили македонску територију. 

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски каже да неће продужити ванредно стање уведено ради сузбијања ширења коронавируса.

Тридесетодневно ванредно стање уведено је у марту, а затим је два пута продужено за по 15 дана због повећања броја оболелих.

Од поноћи је почело постепено отварање граница унутар Европске уније. Уз Немачку и Француску да ће отворити своје границе, али уз изузетке најавиле су и друге чланице Уније и уз извесна ограничења.