Почело постепено отварање граница унутар ЕУ

Од поноћи је почело постепено отварање унутрашњих граница између већине држава чланица Шенген зоне, укључујући Француску и Немачку. Неколико земаља – Данска, Шпанија и Португалија одлучиле су се да то ипак учине касније.

Данашњи дан требало би да означи повратак на нормално функционисање слободе кретања унутар Шенген зоне после најдуже суспензије кретања од када Шенген постоји.

Став Европске комисије је да све рестрикције које се тичу путовања, укључујући и правила о тестирању и карантину, треба да буду укинуте.

Неће се све земље отворити данас, неке су то већ учиниле, а неке ће остати делимично затворене још неко време. Очекује се да ће у наредне две недеље да се комплетира тај процес и да дође до потпуног отварања граница унутар Европске уније. 

За треће земље, које нису чланице Шенгена, и даље су на снази ограничења и остају највероватније до 1. јула. Очекује се да земље чланице ЕУ до тада, паралелно са отварањем унутрашњих граница, саставе листе земаља у које ће бити дозвољено путовање.

Добра вест за држављане Србије и земаља на Балкану је то што је Европска комисија препоручила да прве земље које ће бити на тој листи и у које ће бити могуће путовање од 1. јула буду земље Западног Балкана. Речено је да је то због сличне или боље епидемиолошке ситуације, као и због блиских односа.

Дописник РТС-а из Немачке каже да држављани те земље прижељкују норализацију живота и да им дођу комшије из Швајцарске, Аустрије и Француске, док са друге стране постоји стрепња од поновног преношења коронавируса. 

Немачка је пре неколико дана у пакет 160 земаља за које својим грађанима не препоручује путовања уврстила и Србију и земље Балкана. Добра вест је да је Европска комисија након тога предложила свим земљама Шенген зоне да од 1. јула отворе своје границе за балканске земље.

Очекује се да Немачка до среде, када је редовна седница владе, донесе такву одлуку или бар одлуку којом ће се постепено отварати границе.