Грци послали у карантин све путнике са лета из Катара

Грчка се већ на почетку отварања земље за туристе суочила са проблемом, морала је да пошаље у карантин све путнике са лета који је стигао из Катара након што је 12 путника било позитивно на тестирању на ковид-19.

Грчка је била принуђена да се суочи са ризицима већ на почетку поновног покретања међународног туризма након што су власти објавиле да је 12 од 91 путника, који су били на лету компаније Катар Ерлајнса за Атину, позитивно тестиран на коронавирус.

Министарство цивилне заштите на ово је реаговало обуставом ваздушних веза од и до арапске државе до 15. јуна. Свих 91 путника на лету је одмах смештено у карантин.

"Знали смо да ће бити таквих случајева. Видели смо шта се може догодити овог лета ", рекао је Николаос Сипсас, стручњак за заразне болести.

Он је за ТВ АНТ1 рекао да је инцидент нагласио степен до којега је отварање туризму прорачунат ризик.

"Најсигурније би било не отворити се за туризам, али то би значило огромну економску деструкцију", рекао је Сипсас, који седи у специјалном одбору који саветује грчку владу о управљању пандемијом.

"Прво што морамо учинити је поделити земље порекла на сигурне и несигурне. То ствара одређени дипломатски притисак, али за нас је први приоритет јавно здравство", нагласио је стручњак за заразне болести.

Путници који су тестирали позитивно остаће изоловани 14 дана у хотелу који је одредила влада. Најмање двоје из те групе путника припадници су велике аустралијске грчке заједнице, од којих се многи традиционално враћају у Грчку током летњих месеци.

Неинфицирани путници биће задржани у карантену седам дана, након чега ће проћи други ковид-19 тест. Ако резултати теста буду негативни, моћи ће да напусте карантин.

Колико би Грчку могао да кошта туризам 

Грчка је у понедељак саопштила да ће покрити трошкове смештаја страних туриста који по доласку у ту земљу на тестирању буду позитивни на коронавирус.

Прошле недеље је Кипар, чија се економија такође ослања на туризам, најавио сличне планове.

"Наш циљ је да осигурамо максималну сигурност за становнике и посетиоце", рекао је Стелиос Петсас, портпарол владе.

Грчка је успела да одржи ниску стопу инфекције или "Р" инфекције од када је 4. маја почела да укида ограничења.

Строго спровођење мера на почетку резултирало је тиме да је Грчка забележила мање од 3.000 случајева и 179 смртних исхода, што је међу најнижим у Европи.

Атина је најавила да сви међународни летови могу да се обнове од 15. јуна. Најављујући своје планове за "дочек света", грчко министарство иностраних послова саопштило је да ће путници до краја месеца морати да прођу обавезне тестове на ковид-19 да би од 1. јула тестирања била само спорадична. 

Међутим лет компаније Катар Ерлајнс показао је сву осетљивост тог плана.

"Јасно је да ће постојати опасност са туристима", рекао је Алкивиадис Ватопоулос, професор јавног здравља, наглашавајући колико је неопходно да грчке власти имају адекватан систем тестирања.