Истраживање у Енглеској: Белци заштићенији од короне

Према извештају Завода за јавно здравље Енглеске, ризик од смрти од ковида 19 нижи је за белце, него за остале расе. Старост и пол су такође велики фактори ризика, истиче се у студији.

Према налазима Завода за Јавно здравље Енглеске, грађани пореклом из Бангладеша двоструко су подложнији коронавирусу од белаца.

Као диспропорционални подложни бележе се и грађани пореклом из Азије, Африке и са Кариба. Њихова смртност је за између 10 и 50 процената виша од смртности белих Британаца.

Разлози за овакве резултате су за сада нејасни, мада се у извештају истиче да нису узети у обзир професије и телесна тежина испитаних особа.

Студија показује и да су особе, старије од 80 година, седамдесет пута ризичнија група од особа млађих од 40 година.

Радно способни мушкарци имају двоструко већу шансу да премину од ковида 19 од радно способних жена.

Ризик опада и са растом примања.

Таксисти, возачи аутобуса, грађевински, социјални и радници у службама обезбеђења сматрају се најризичнијим занимањима.

Студија је проучавала разлике у подложности на коронавирус у зависности од старосног доба, пола, места пребивалишта, примања, етничког порекла и хроничних обољења.

Нажалост, подаци сакупљени из медицинских картона су прикупљани на такав начин да је њихово унакрсно упорећивање изузетно сложено.

Британски министар здравља Мет Ханкок истиче да је јавност "разумљиво гневна због социјалне неправде" и наглашава да лично осећа "дубоку одговорност због чињенице да је пандемија оголила огромне разлике у стању здравља" широм Велике Британије.

У излагању у доњем дому британског парламента, Ханкок је упозорио да је одлучан да у потпуности разоткрије узрок ових разлика у подложности коронавирусу. "Црни животи су битни, као и жовоти најсиромашнијих у нашем друштву", тврди Ханкок.