Шта све Италијани неће смети ни после 3. јуна

Већ три месеца Италијани живе са забранама сваке врсте у вези са ковидом 19. Иако се од сутра неке од њих умањују попут кретања између региона, остају на снази многе мере које већ почињу да сметају грађанима који све више сматрају да је главни регион северне Италије јако лоше поступио у третману епидемије и да су све даље забране претеране.

Примаријус интензивне неге, болнице Сан Рафаеле у Милану, проф. Зангрило, изјавио је да "клинички вирус више не постоји и да неко терорише Италију" што је изазвало још веће полемике чак и између научника који се од почетка епидемије препиру око њене тежине и опасности, док су неки медији навели да је примаријус бацио "праву бомбу" у јавност.

Без обзира на то и на чињеницу да се у Региону Венето од данас више не мора носити маска на отвореном, а Венеција је у току викенда била пуна италијанских туриста из околних места, Влада још увек не укида мере за које људи коментаришу да су "сада већ потпуно непотребне" те да су "страшно уморни од свега" док власти користе следеће речи "Није још време за Либери тути тј. Сви слободни".

Десет ствари које Италијани неће моћи да раде ни после 3. јуна

1. Окупљање чак ни у властитим становима. Остаје и даље забрана да се људи приближавају једни другима на отвореном.

2. Људи морају да буду на дистанци од једног метра а уколико се баве физичком активношћу дистанца мора бити од два метра. Уколико то није могуће маска је обавезна.

3. Љубљење и грљење није дозвољено уколико се не ради о супружницима или људима који живе заједно. Сваки физички контакт је потребно избегавати.

4. У региону Ломбардија маска је обавезна и на отвореном док се у другим регионима фаворизује њено ношење на јавним местима, продавницама, фризерима, у авионима, возовима, у превозу и где год није могуће држати дистанцу.

5. У многим продавницама је обавезно носити рукавице док је у супермеркатима апсолутно обавезна.

6. Обавезно је мерење температуре приликом уласка у сваку установу и продавницу. Уколико је температура већа од 37,5 забрањен је улазак и особе ће бити сигнализиране здравственим установама.

7. Није могуће ићи код фризера и у теретану без резервације.

8. Није могуће одбити давање властититих података у радњама, кафићима и ресторанима које се траже да би се могло пратити становништво које је евентуално било у контакту са зараженима.

9. Италијани могу да путују у иностранство само у земље које су отвориле границе ка Италији.

10. Уколико су Италијани дошли у додир са позитивним особама или, као на пример у региону Сицилије до 08.06, морају да буду 14 дана у карантину.

Сардинија се највише противи отварању региона

Председник Ломбардије Атилио Фонтана који је од пре неколико дана под пратњом јер су осванули графити на којима пише да је "Убица" и на социјалним мрежама се могу читати разне претње због тога како је управљао кризом изазваном епидемијом и због великог броја преминулих лица, оптимиста је око отварања граница региона јер су како каже "подаци о вирусу јако позитивни".

Председник Венета Лука Заја сматра да је потребно отворити све регионе а не појединачно и да је већ време и да Европа отвори границе, да људи почну да се крећу и виде своје фамилије.

Тако исто мисли и Гувернер Лигурије Ђовани Тоти који каже да се не сме допустити да Региони буду једни против других јер се сви боре за исти циљ.

"Доста је више са тероризмом, доста је више са семеном мржње, доста је било дискриминације италијана по регионима", каже Тоти.

И региони Пијемонте, Емилија Ромања и Лацио су за отварање а регион главног града Рима сматра да је њихов модел тај који је функционисао: анализе крви и брисеви.

Регион који се највише противи отварању је Сардинија чији Председник Солинас тражи и даље неку врсту санитетског пасоша за улазак на острво иако се и Министар за послове међу регионима Боћа противи томе као и остали региони.

Председник Кампање Де Лука није за отварање свих региона заједно и каже да ће учинити све да заштити регион од нових могућих жаришта која би могла да се створе због туриста са севера.

Са друге стране Председница Калабрије Сантели и председник Пуље Микеле Емилиано једва чекају да угосте туристе јер код њих већ дуже време нема забележених нових случајева.

Што се Сицилије тиче њихов Гувернер Музумећи је одбацио идеју санитетског пасоша али каже да мора да се види одакле долазе туристи, да ли постоје неки нови сумњиви случајеви, када је неко ушао на острво и сл.

Одлазак у иностранство подлеже реципроцитету, тако да иако Италија отвара границе 3. јуна са земљама Европске Уније, Шенгена и велике Британије а од 16. јуна и са земљама које не припадају Унији и Шенгену, не значи да ће Италијани моћи и да оду у те земље уколико оне не отворе границе са земљом и не прихвате њене становнике.