Како Аустралија чува радна места

Ситуација у Аустралији се полако стабилизује и враћа се у фазу нормале. Драган Царан из Сиднеја говори за РТС о ситуацији на петом континенту.

Новинар Драган Царан који је у Сиднеју каже да у Аустралији има и даље новозаражених и да се појаве понегде нека жаришта.

Јучерашњи податак да је новозаражених свега четворо, жариште је у дому за стара лица у Мелбурну.

Већ данима нема преминулих, бројка је стабилна на 102 особе које су изгубиле живот од последица короне. 

Ситуација се полако стабилизује и враћа се у фазу нормале - школе раде нормално, од данас су отворени клубови, дискотеке, ресторани али уз одређене хигијенске мере као и друштвене дистанце које је на снази. 

Отворене су унутрашње границе између Квинсленда и других држава унутар Аустралије, као и између западне Аустралије и других држава унутар континента.

Од данас не важи забрана окупљања у верским објектима - постоји одрежена граница до 50 људи је дозвоњено да присуствује верским обредима што значи да ће и у више од 60 објеката и богомоља СПЦ на петом континету бити убудуће дозвољено далеко више људи. 

Оно што је замимљиво истаћи је да је на неки начин унутрашња затвореност Аустралије допринела да интересовање на пример за гласање наших људи на предстојећим изборима буде минимално.

Рок за пријављивање у нашој амбасади у Камбери и у конзулату у Сиднеју истекао је јуче у поноћ

Како нас је обавестио амбасадор Мирољуб Петровић пријавио се изузетно мали број наших људи са правом гласа, знатно мање од законом прописаних минималних 100 особа.
Пројављено је најмање особа у последњих дестак година.

За опоравак привреде 130 милијарди 

Када је реч о плану за покретање економију, Аустралија је још пре два месеца донела програм који је подељен у више фаза, а вредан је 130 милијарди. 

Годишњи буџет федералне владе је 440 милијарди. Трећина средстава је већ уложена у привреду. Један део средстава, 70 милијарди је уложено у такозвано чување радних места.

Послодавци су добили средства да би могли да исплате личне дохотке радницима који у ствари не раде, али на тај начин се чува производња и радна места.

Око 60 милијарди долара је уложено у програм преструктурирања привреде, у организације које се баве истраживањем нових радних места - та средства су уложена у те организације које ће плаћати људе који траже посао у овом тренутку.

Преструктирирање привреде подразумева да се на неки начин привреда која се базирала само на рудама, и то на извозу сирових руда - сада преусмери на домаће ресурсе и прераду у оквуру домаће производње

Многе фирме су прионуле на посао - 150 нових респиратора је изграђено у Аустралији а до сада су увожени из Кине.

Данас је саопштено да ће знатна средства бити уложена у грађевинску индустрију.