Хрватска се отвара за грађане 10 земаља, али не и Србије

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је на седници Владе да та земља потпуно отвара границе према 10 земаља. На списку нема Србије.

Попуштање мера уследило је након што је, према речима Пленковића, Хрватска направила сјајне резултате у борби са епидемијом током протеклих дана.

Хрватска отвара границе за држављане десет европских земаља, пре свега због туризма.

Према најновијој одлуци, у Хрватску ће моћи да уђу држављани Словеније, Мађарске, Аустрије, Чешке, Словачке, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске и Немачке.

"Према нашој анализи и епидемиолошким сликама, ово су земље у којима постоји или сличан резултат или су трендови такви да можемо донети такву одлуку уз епидемиолошке препоруке и посебну апликацију, која је већ направљена за долазак држављана из ових земаља за туристичку сезону", рекао је Пленковић.

Додао је да је сигуран да ће се, како ситуација буде одмицала, попис земаља проширивати.

Министар Давор Божиновић је објаснио да држављани из десет земаља с пописа више неће морати да наводе разлоге уласка у Хрватску, него ће у земљу улазити као и пре пандемије коронавируса.

За њих ће и даље важити епидемиолошка контрола и обавеза придржавања општих и посебних препорука Хрватског завода за јавно здравство.

"Приликом уласка држављана тих држава у Хрватску, евидентираће се њихов улазак уз прикупљање података као што су место одредишта, број мобитела и мејл адреса ради евентуалне потребе контактирања из епидемиолошких разлога. Како би се смањило чекање на границама, препоручамо страним грађанима да унапред доставе своје податке преко страница entercroatia.mup.rs која ће бити доступна од данас", рекао је Божиновић.

Тиме ће се, рекао је Божиновић, убрзати прелазак границе јер ће гранична полиција већ имати податке.

"Путници који не доставе унапред податке моћи ће све то обавити на граничним прелазима, али ће за то бити потребно дуже време, вероватно у посебној траци", навео је Божиновић.

Иначе, Савет министара БиХ одлучио је да отвори границе ка Србији, Хрватској и Црној Гори, а од 1. јуна и аеродроме у БиХ.