Помпео: Кина је крива за све

Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да "постоје озбиљни докази" да коронавирус потиче из лабораторије у Вухану, свега неколико дана пошто је Њујорк тајмс објавио да администрација Доналда Трампа "притиска" обавештајне агенције да "пронађу" доказе који би поткрепили такву теорију.

"Могу да кажем да постоји значајна количина доказа да је ово дошло из лабораторије у Вухану", рекао је Помпео америчкој мрежи Еј-Би-Си.

"Најбољи стручњаци су до сада тврдили да је ово делу људских руку. У овом тренутку немам разлога да им не верујем", рекао је Помпео, свега неколико дана пошто је сличну тврдњу у јавност изнео његов шеф, председник САД Доналд Трамп.

Трамп је Кину оптужио свега неколико сати пошто је америчка НСА, кровна организација свих обавештајних агенција, изнела потпуно супротне тврдње, наводећи да нема доказа који би поткрепили теорију да је коронавирус настао у лабораторији.

Ни Трамп, као ни Помпео данас, нису обзнанили на каквим се тачно оптужбама заснивају тврдње о кинеској кривици за избијање коронавируса.

Њујорк тајмс је прошле седмице објавио да администрација Доналда Трампа силно притиска обавештајне агенције да пронађу доказе да је Кина одговорна за избијање пандемије коронавируса, јер суштински, на тај начин жели да утиша критике начина на који се Бела кућа суочила са кризом.