Шпанија, други дан оштријих мера на снази

Шпанска влада увела је оштрије мере за борбу против новог коронавируса, којима се забрањује кретање људи како би се ограничила њихова циркулација и спречило ширење болести.

Мере су ступиле на снагу у понедељак 30. марта и трајаће до 9. априла и од њих су изузети само запослени у здравству, полицији, телекомуникацијама и сектору енергетике, преноси шпански Паис.

Тим мерама нису обухваћени објекти за продају хране, пића, основних производа и робе, апотекари, оптичари, продавнице са ортопедским помагалима, добављачи хране за кућне љубимце, компаније повезане са нафтним дериватима.

Од нових мера изузете су све компаније које испоручују производе и услуге овим основним активностима, попут оних које гарантују залихе намирница и пића, хигијенских производа и лекова.

Дозвољава се и рад банкарских служби, адвоката и нотара, скупљача смећа, чистача и организација које нуде заштиту жртвама насиља.

Парализовање осталих активности не значи да запослени неће добити плате, наводи се и додаје да ће они бити плаћени као и обично, а након укидања ванредне ситуације они ће надокнадити радне сате.