Kонте позвао ЕУ да не прави "трагичну грешку" и емитује обвезнице за опоравак

Италијански премијер Ђузепе Kонте позвао је Европску унију да крене са емисијом "обвезнице за опоравак", како би се помогло финансирање активности држава чланица у борби против пандемије коронавируса, поручивши да ће неуспех у решавању ванредне ситуације бити "трагична грешка" блока.

У интервјуу италијанском дневнику "Ил Соле 24 Оре" Kонте је рекао да је потребан заједнички дужнички инструмент да би се покренуо европски план опоравка и реинвестирања за подршку економији целог тог региона, преноси Ројтерс.

Kоришћење Европског механизма за стабилност за задуживање на тржишту и јефтино кредитирање држава под одређеним условима, не би био прави одговор, рекао је он.

"ЕСМ је инструмент креиран за пружање помоћи појединачним државама чланицама које се суочавају са финансијским проблемима изазваним асиметричним шоковима", навео је Kонте и додао да, међутим, епидемија коронавируса представља удар на целу Европу.

"Ако Европа не покаже да је дорасла овом историјском изазову, целокупна европска структура ризикује да, пред очима наших грађана, изгуби разлог постојања", упозорио је италијански премијер.

Kонте је додао да би, и поред емисије европске "обвезнице за опоравак", свака земља и даље сносила одговорност за свој јавни дуг.

"Италијански дуг потпуно одржив" 

Лидери ЕУ нису успели на самиту у четвртак да постигну договор о заједничком економском одговору, а званичницима еврозоне је дат рок од две недеље да пронађу начин како да подрже економију 19-чланог блока јединствене валуте током епидемије.

Девет земаља чланица, укључујући Италију, Француску и Шпанију, заговара емисују заједничке дужничке хартије, али се томе жестоко против Немачка, Холандија, Аустрија и Финска.

Италија, која бележи далеко највише смртних случајева од коронавируса него било која друга земља ЕУ, спрема други пакет стимулација у априлу, вредан више од 25 милијарди евра, после првог који је усвојен у марту.

Kонте је у интервјуу потврдио да ће укупна вредност стимулативних мера бити већа од 50 милијарди евра, додајући да се јавни дуг земље неће отети контроли.

"Наш дуг је потпуно одржив", рекао је италијански премијер.

Европска агенција за кредитни рејтинг са седиштем у Берлину, Скоуп, упозорила је у четвртак да би економски трошкови због пандемије лако могли да погурају удео италијанског јавног дуга у БДП-у изнад 145 процената, наводи британска агенција.