Конгрес никада није одобрио већи пакет помоћи – како влада САД помаже грађанима

Док у Америци убрзано расте број заражених и преминулих од коронавируса, власти чине све да умање економске последице које борба против заразе оставља, јавља Ивана Констатиновић из Гласа Америке.

Многи људи су изгубили послове. Представнички дом, тело америчког Конгреса у коме већину чине демократе, данас би требало да се изјасни о пакету помоћи чија је сврха умањивање економских последица коронавируса у Сједињеним Америчким Државама.

Предлог економских мера, чија је вредност две хиљаде милијарди долара, у среду касно увече једногласно је усвојио Сенат.

Док се Америка брзо бројем заражених и преминулих примиче Кини и Италији, све више савезних држава, у покушају да људи остају код куће, затвара послове који нису најнеопходнији.

Најтежа ситуација тренутно је у Њујорку, али и Њу Орлеанс полако постаје нови епицентар.

Док се бори против вируса, влада покушава и да помогне Американцима чији су послови и егзистенција угрожени због вируса.

Пакетом економске помоћи који треба да усвоји Конгрес, предвиђен је фонд за угрожену индустрију, а америчким домаћинствима директно ће бити уплаћено до 3.000 долара.

Предлог укључује и кредите малим привредницима, и за помоћ незапосленима.

Планирано је издвајање у износу од стотину милијарди долара за болнице и здравствене системе.

Реч је о највећем пакету помоћи који је Конгрес икада одобрио. Одговара скоро половини новчане суме коју америчка влада троши годишње.

Број Американаца који су се пријавили за надокнаде за незапослене прошле недеље је скочио на рекордних 3,28 милиона, пошто су стриктне мере за заустављање ширења коронавируса довеле до привременог затварања бројних радних места.

Овим таласом отпуштања вероватно ће бити окончан досадашњи тренд - највећи раст запошљавања у америчкој историји.

Толико људи изненада није остало без посла још од времена Велике депресије.

Претходни рекорд у броју пријављених за надокнаде за незапослене постављен је 1982, када се у једној недељи пријавило 695.000 незапослених Американаца, саопштио је Секретаријат за рад.