Американци се наоружавају за дан после пандемије

Продаја оружја и муниције скочила је драматично широм САД. Због страха од потенцијалних социјалних немира условљених пандемијом коронавируса, многи Американци се окрећу оружју за заштиту себе и својих ближњих.

На западној обали забележени су дугачки редови људи који чекају испред специјализованих продавница да купе оружје. Примера ради, током протеклих недељу дана испред продавнице "Мартин Б. Ретинг" у Калвер Ситију у Калифорнији редови су се протезали око читавог блока где се продавница налази, пише Гардијан.

"Политичари и противници оружја нам већ дуго говоре да нам оружје није потребно. Али у овом тренутку, много људи је уплашено и сами за себе доносе одлуке", рекла је једна муштерија.

Лери Хајат, власник "Хајат ганса", једног од највећих ланаца за продају оружја у САД, рекао је за Гардијан да су сцене масовне куповине у његовим продавницама без преседана.

"Људи масовно купују оружје и муницију јер осећају потребу да заштите себе и своје породице. Ово је други пут за моју 61 годину пословања да видимо овако нешто", истакао је Хајат, додајући се нешто слично десило први пут након пуцњаве у Основној школи "Сенди Хук" у Конектикату 2012. године.

Власници радњи и на Флориди никада нису видели овакав пораст продаје оружја, који није био тако интензиван ни након терористичких напада на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра, ни масовних пуцњава, чак ни када су урагани претили да ће сравнити јужну Флориду, пише Мајами хералд.

"Наша продаја је повећана за 80 посто, уз огроман пораст купаца који су први пут одлучили да се наоружају, плаше се пораста броја преступника, незапослености, несташица", рекао је Алек Еленберг, менаџер "Чарлијеве продавнице оружја".

Његова логика је, како каже, ако не можете да браните кућу и породицу, за шта сте онда добри.

Јуришне пушке и пиштољи

Хајат објашњава да се по типу оружја које се тражи може видети страх који преовладава међу муштеријама.

Скоро и да не постоји потражња за ловачким пушкама. Уместо тога, како каже, људи се одлучују за пиштоље, а постоји велика тражња за полуаутоматске јуришне пушке, попут АР-15.

"Финансијски крах, пандемија, криминал, политика... Убаците све то у једначину и добијете једну велику збрку", објаснио је Хајат.

Велики онлајн дилер муниције Ammo.com саопштио је да је од краја фебруара до марта драматично порасла продаја за 68 одсто у односу на период пре тога.

Продаја је посебно скочила у Северној Каролини и Џорџији и то за 179 и 169 одсто, а потражња је много скочила и у Пенсилванији, Тексасу, Илиноју, Њујорку и на Флориди.

Сједињене Државе су земља са највећим бројем комада оружја по глави становника на свету, 40 одсто Американаца наводи да поседује пиштољ или живи у домаћинству у коме постоји оружје.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 25. мар 2020, 22:02) - Milan [нерегистровани]

Prvi put da vidim i da cujem

Da americki narod radi nesto pametno.

(среда, 25. мар 2020, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Дивљи запад

На дивљем западу се продају пушке. :)

(среда, 25. мар 2020, 19:25) - Зоран [нерегистровани]

Продаја оружја

Амери се наоружавају да би у неким евентуалним ситуацијама одбранили своје породице, а наша власт својим непопуларним и несмотреним мерама разоружава легалне поседнике оружја за личну безбедност и самим тим се одриче преза који убира од својих грађана, легалних поседника оружја и
уједно тим потезом ускраћује посао наменској индустрији којој продаја сваког комада оружја много значи.Зашто!?