У Хрватској 36 новозаражених, укупно 418

У Хрватској је 36 новозаражених и сада их је укупно 418, саопштио је Kризни штаб. Десет људи је на респиратору, рекао је министар здравља Вили Берош.

На снази су нове мере према којима је забрањено напуштати место пребивалишта.

Начелница Kризног штаба Министарства здравства Маја Грба Бујевић најавила је да ће током данашњег дана бити отпуштено још људи који су се излечили од коронавируса.

Повећати број тестирања

Хрватска лекарска комора затражила је од Националног кризног шстаба значајно повећање укупног броја тестираних особа у Хрватској и проширење критеријума Института за јавно здравље за тестирање случајева сумњивих на Kовид-19/Сарс-ЦоВ-2 инфекцију.

Хрватска лекарска комора је такође позвала целокупну јавност, здравствену и нездравствену, на рационално кориштење личне заштитне опреме, саопштено је из те коморе, пренео је портал Индекс.

Тражи се и измена критеријума за тестирање пацијената сумњивих на Ковид-19/Сарс-ЦоВ-2 инфекцију тако да се тестирање прошири на све пацијенте са знаковима и симптомима акутне респираторне инфекције (нагли почетак кашља и/или повишене телесне температуре и/или краткоћа даха).

Наиме, за сада се тестирају само они код којих симптоме акутне респираторне инфекције није могуће објаснити другим узроком болести и пацијенти који су 14 дана пре почетка болести путовали или били у држави која је имала локалну, раширену трансмисију болести, односно били у блиском контакту с болесником с ковид инфекцијом.