Индија уводи потпуну забрану изласка из куће

Индија ће од среде почети највећу светску блокаду, која ће трајати 21 дан, најавио је премијер Нарендра Моди, упозоравајући грађане да морају да остану унутра или ризикују да позову пандемију у свој дом.

"Да би се спасила Индија и сваки Индијац, постојаће потпуна забрана изласка из куће", рекао је Моди у телевизијском обраћању, признајући да ће три седмице блокаре бити велики ударац за економију, али да би алтернатива могла вратити земљу деценијама уназад, пренео је Ројтерс.

Обећавши две милијарде долара за јачање здравственог система земље, Моди је данашњу наредбу назвао "потпуним затварањем" и није рекао да ли ће неки пружаоци услуга бити изузети, али је казао да су "предузети сви кораци централне и државних влада да осигурају снабдевање основним намирницама".

Тај потез ставља готово петину светске популације под блокадом.

Индијски здравствени званичници пријавили су 469 активних случајева Ковида-19, и 10 преминулих.

Званичници су више пута инсистирали на томе да још нема доказа о ширењу вируса у заједници, али су спровели релативно оскудна испитивања болести, наводи агенција.

У земљи у којој десетине милиона људи живе у густим урбаним областима са нередовним приступом чистој води, стручњаци су рекли да је ширење у заједницама неизбежно.

Више недеља, док се коронавирус ширио суседном Kином и другим деловима Азије, у Индији су била само три случаја заразе.

То су били студенти из кинеског епицентра жаришта Вухан који су лечени у својој матичној држави Kерали и опоравили се од ове болести.

Последњих дана Индија је постепено проширила наредбе о останку код куће, забранила међународне и домаће летове и обуставила превоз путника железницом.

Kључне установе, укључујући болнице, полицију и медије, изузети су из наредбе о останку код куће, а многе трговине и апотеке остале су отворене.