ЕБРД издваја милијарду евра због коронавируса

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) саопштила је да намерава да у циљу превазилажења потешкоћа због пандемије коронавируса издвоји милијарду евра за помоћ компанијама које послују у оперативним регионима ЕБРД-а.

"Пакет солидарности" је прва таква мера ЕБРД-а и банка најављује да је спремна да учини више уколико буде потребно.

Предлог су одобрили деоничари банке која примарно инвестира у развој приватног сектора у 38 економски слабије развијених земаља.

Из овог фонда ће се финансирати клијенти ЕБРД-а са добром пословном базом који имају тренутне проблеме са кредитном ликвидношћу.

Председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти је упозорио да пандемија Ковид-19 представља "изазов без преседана за ЕБРД и регионалне оперативне центре", наводи се у саопштењу банке.

"Да бисмо исказали солидарност са деоничарима, земљама у којима водимо своје операције, нашим партнерима и клијентима, данас смо основали фонд ЕБРД-а од милијарду евра за наше клијенте који имају проблеме с ликвидношћу, докапитализацијом или доспелим обавезама. Банка је спремна да одговори и на нове изазове и активно прилагођава свој финансијски инструментаријум у складу са потребама земаља чланица и међународне заједнице", изјавио је председник Европске банке за обнову и развој.

Сума Чакрабарти је предочио да је ово тек први одговор ЕБРД-а на економске изазове настале због пандемије коронавируса.