Црна Гора затвара школе и забрањује сва јавна окупљања

Национално координационо тело за заразне болести Црне Горе забранило је упловљавање свих крузера и јахти, сва јавна окупљања, посете лицима која се налазе на болничком лечењу, на издржавању казне, а донело је одлуку да се од понедељка на 15 дана, прекине рад у васпитно-образовним установама.

Потпредседник Владе Милутин Симовић саопшто је да Влада предузима максималне мере предострожности, које су у моћи Владе, да се што дуже одложи појава коронавируса у Црној Гори.

"Нажалост свједоци смо да су бројне државе закасниле са мјерама, што је за резултат имало масовно ширење епидемије. Ми не смијемо направити такву грешку и зато делујемо", навео је Симовић истичући да свака мјера треба да се реализује до краја.

У образложењу се наводи да је донета и мера забране свих окупљања становништва на затвореним и отвореним јавним местима (спортски, политички, верски, културно-уметнички, приватни и други скупови, укључујући и посете лицима на болничком лечењу у здравственим установима, центре социјалне и дечје заштите или оне који су на издржавању казне затвора). 

Министар просвете Дамир Шеховић поновио је да је одлука о обустави наставе важи за 15 дана, и додао да се она може мењати у зависности од ситуације са вирусом.

"Свим родитељима дјеце које нијесу старија од 11 година биће плаћено одсуство, док њихово дијете не борави у школи. Оваква одлука, одговоран је потез Владе и свих нас, која има за циљ да заштити интерес дјеце и здравље дјеце", рекао је министар Шеховић.