Читај ми!

Директорка "Ватреног ока" упозорава: Расте број тестираних, подваријанте омикрона се лакше шире

Последњих дана у лабораторији "Ватрено око" у Клиничком центру Србије уради се три пута више тестова, него пре само месец дана, наводи за РТС директорка лабораторије Снежана Јовановић.

Снежана Јовановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је током јула и августа дошло до значајног процента повећања позитивности - повећан је број узорака и за пи-си-ар и за антигенско тестирање.

"Последњих дана у лабораторију 'Ватрено око' урадимо пет до шест плоча, што значи 500, 600 узорака дневно, то су узорци за пи-си-ар тестирање. Дневно буде и између 400 и 500 антигенских тестова, што значи да смо у првој половини августа обрадили пар хиљада тестова од којих је 24 до 25 процената било позитивно, а проценат позитивности антигенских тестова су у односу на претходни период када је био 1,2  и 1,6 рецимо у мају сада повећао на 11 процената", наводи Јовановићева.

Према њеним речима ово нагло повећање позитивности повезано је са тренутно циркулишућим варијантама и подваријантама омикрона.

"У новембру 2021. појавио се омикрон, па је био стелт, затим БА.1, БА.2 који су били доминантни до недавно. У мају и јуну је доминирала БА.2 варијанта омикрона, а сада по неким подацима то је БА.5", наводи гошћа Дневника 1.

Указује да сваки нови вирус који има варијанте и подваријанте се или лакше и брже размножава у односу на друге варијанте, па се због тога лакше преноси или има генетске промене које му омогућавају то исто.

"Највероватније према неким студијама да се код БА.5 ради о генетским променама које омогућавају да се лакше и брже преноси у смислу да избегне  избегне имунски одговор домаћина који је настао или вакцинисањем или природном инфекцијом", објашњава Јовановићева.

Наводи да очекује погоршање епидемијске ситуације.

"Јер су људи били на годишњим одморима, ђаци се враћају у клупе, почињу факултети", наводи гошћа Дневника 1.

Упитана о мерама наводи да је она за то да се оне мере које су уведене у здравственим установама поштују, а то су - забрана посета и обавезно ношење маски у здравственим установама.