Читај ми!

Др Паунић: У протеклих шест недеља повећан број заражених у студентској популацији

Докторка Мила Паунић, епидемиолог Студентске поликлинике у Београду каже за РТС да је од половине јуна до краја јула растао број заражених коронавирусом међу студентима, па су пре две недеље имали половину позитивних међу онима који су урадили тест.

Млади често носе коронавирус без симптома или имају лакшу клиничку слику и буду добро после неколико дана. Ипак, управо младе и јаке особе, неретко су преносиоци вируса, а да то и не знају.

Докторка Мила Паунић, епидемиолог Студентске поликлинике у Београду каже да ковида 19 има међу студентима иако је највећи број тренутно на одмору и ван Београда.

"Капацитети свих домова у Београду тренутно су са неких 12 одсто попуњености", наводи докторка Паунић.

Истиче да је у студентској популацији у претходних шест недеља било повећања броја позитивних међу онима који су се јављали у ковид амбуланту.

"Од половине јуна до краја јула растао је број позитивних брисева, па смо пре две недеље имали чак половину позитивних међу онима који су урадили тест", наводи докторка Паунић.

Наглашава да је прошла недеља унела мало оптимизма јер је проценат нешто нижи - инфицирана је трећина оних који су дошли у ковид амбуланту да се тестирају.

"То значи да имамо мало смањење, али проценат од 33 одсто је још увек јако висок", истиче докторка Паунић.

Каже да млади углавном имају благу клиничку слику, али да има и оних са високим температурама, који по неколико дана имају тегобе.

Истиче да је од симптома међу студентима најдуже присутан бол у грлу.

Докторка Паунић каже и да се почетком школске године очекује већи број заражених међу студентима.