Читај ми!

Ко ковид преболи за три дана, а ко мора у болницу - за РТС открива др Удовичић

Почетком јула у ковид болници на Карабурми је било седморо пацијената, а данас 40-оро. Сви имају средње-тешку и тешку клиничку слику и од 40 до 90 година. Командант ковид болнице Карабурма доц. др Иво Удовичић рекао је за РТС да сви они имају тешке пнеумоније, али и придружене болести.

Доц. др Иво Удовичић рекао је да се тренутно три пацијента налазе у јединицама Интезивне неге, на контролисаној механичкој вентилацији и, како каже, имају доста придружених болести, а сада и тешку пнеумонију, те да су њихови животи угрожени и да је исход неизвестан.

"Тренутно је хоспитализовано 40 пацијената, то су све тешке пнеумоније. Ради се о старијој популацији која има доста коморбидитета. Они су иначе исцрпљени и њима ковид само доприносе да морају да се хоспитализују. Имамо и нешто млађих пацијената и они углавном долазе из других болница. То су нам две најугроженије групе према којима треба да водимо рачуна", истиче Удовичић.

Што се тиче млађе, средње популације, радно способних, па чак и старијих који немају никакве придружене болести, додаје он, они ово преболе за три дана и ми за њих сада заиста не морамо водити толико рачуна у том смислу. 

Указује да је епидемиолошка ситуација заиста неповољна што се тиче бројева, али да је добра вест то да је у последњих седам дана на територији града Београда забележен благи пад хоспитализованих пацијената.

"То је највероватније зато што је лето, што је све на отвореном простору са једне стране. Са друге стране је тако јер нам је добар део грађана Београда ван града и што већина грађана Србије користи годишње одморе ван Србије", објашњава Удовичић.

 Указује да су због великог броја новозаражених случајева многе ковид амбуланте поново активиране те да се, уколико добијемо симптоме ковида, прво јавимо тамо.

"Сви који добију прве симптоме болести, који се не осећају добро треба да иду у ковид амбуланту на такозвану прву тријажу, да се тестирају, да се види да ли су они заиста ковид позитивни или не. Уколико јесу, а имају блажу клиничку форму болести и не захтевају хоспитализацију, они ту добију терапију, врате се кући уз савет да прате своје здравствено стање. Уколико се код њих у року од три, четири дана стање погорша они могу да иду право на тријажу и хоспитализацију у Батајницу јер су већ дефинисани као ковид пацијенти", објашњава Удовичић.

Говорећи о вакцини наводи да све студије показују да она штити од тежег облика болести, смртног исхода, али и да је пост-ковид лакши код оних који се вакцинишу.