Читај ми!

Опада број заражених, али стручњаци упозоравају да није крај пандемије

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 2.015.086 случајева коронавируса, а тестирано 9.648.645 узорака. Од последица заразе преминуло је 16.065 особа, а проценат смртности је 0,8 одсто, показују подаци са сајта covid19.rs.

"Фајзер-Бионтек": Деца млађа од пет година добро подносе вакцину

Фармацеутске компаније "Фајзер-Бионтек" саопштиле су да су током клиничког испитивања установиле да су три дозе њихове вакцине против ковида 19 изазвале снажан имунолошки одговор код деце млађе од пет година.

Компаније су потврдиле да је вакцина безбедна и да је деца добро подносе.

Фајзер и "Бионтек" су најавили да планирају да ускоро затраже од регулаторних тела широм света да одобре вакцине за ову старосну групу, за коју у већем делу света до сада нису одобрени препарати за имунизацију против коронавируса, преноси Ројтерс.

Компаније су изразиле очекивање да ће ове недеље завршити подношење документације америчкој Управи за храну и лекове (ФДА).

"Студија сугерише да ниска доза од три микрограма наше вакцине, пажљиво дефинисана на основу података о подношљивости, пружа малој деци висок ниво заштите од најновијих сојева коронавируса", рекао је извршни директор "Бионтека" Угур Сахин.

Опширније Краће

Према последњем пресеку, у Србији је регистровано 186 нових случајева коронавируса, од тестираних 4.170 узорака. Од последица коронавируса преминуле су још 2 особе.

На болничком лечењу је 218 пацијената, од којих је десеторо на респиратору.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус каже да пандемија коронавируса "сасвим сигурно није готова", упркос томе што је опао број пријављених случајева од када је омикрон сој био на врхунцу.

Оценио је да је у борби против вируса постигнут напредак и указао да је 60 одсто светске популације вакцинисано, али је рекао да "нигде није готово док није свуда готово".