Читај ми!

Бројеви осцилирају, али је епидемијска ситуација све повољниja

Од почетка пандемије у Србији су регистрована 2.013.622 случаја коронавируса, међу 9.616.050 тестираних узорака. До сада је од последица инфекције преминуло 16.053 људи. Проценат смртности је 0,80, показују подаци са сајта covid19.rs.

Јеркан: Клиничка слика боља у наредном периоду

Доктор Милорад Јеркан, директор Дома здравља у Нишу, каже да не би требало да заборавимо на коронавирус, али да сој који је тренутно присутан, даје нам за право да се мало слободније понашамао.

Подсетио је да је прошле године у јуну било 3 до 5 позитивних, а да је сада 20 до 30, да је у ковид амбулантама било 200 прегледа, а  сада 500 и додао да то не заначи да треба да подижемо панику, већ да искористимо време да се вакцинишено, јер не знамо какав ће бити сптембар.

"Мајске празнике смо прегурали, што говори да ће клиничка слика бити боља у наредном периоду", рекао је Јеркан.

На питање када очекује крај пандемије, доктор Јеркан је рекао да када то учини Светска здравствена организација и ми ћемо. 

"У овом тренутку још не можемо да кажемо, али се надамо да ће то бити брзо", рекао је Јеркан.

Епидемијска ситуација је све повољнија. У Србији су за 24 сата потврђена 382 нова случаја коронавируса, од 9.654 тестираних узорака.

Од последица коронавируса преминуле су још три особе.

На болничком лечењу је 260 пацијената, од којих је 13 на респираторима.

Након 797 дана у ковид режиму, Клиника за инфективне и тропске болести Универзитетског клиничког центра Србије, враћа се старом раду.

За ковид пацијенте у Београду ће и даље бити задужене ковид болница у Батајници и болница Карабурма.