Читај ми!

Неповољна епидемијска слика, врх таласа се очекује до почетка фебруара – пуне ковид амбуланте

У Србији је од почетка пандемије регистрован 1.501.621 случај коронавируса, тестирано је 7.776.967 узорака, а од последица болести умро је 13.181 пацијент. Проценат смртности је 0,88.

У Мачванском округу 587 новозаражених

На територији Мачванског округа потврђено је још 587 позитивних узорака на коронавирус, У Шапцу 252, Лозници 141, Богатићу 71, Владимирцима 34, Коцељеви 23, Малом Зворнику 12, Љубовији 25, Крупањ 29. Укупан број активно оболелих - 6941.

У односу на претходне дане, благ пад прегледа у ковид албуланти - 652, 396 првих и 256 контролних.

У КБЦ Земун поново отворен ковид тријажни центар

Ковид тријажни центар у КБЦ Земун поново је почео да ради и пацијенте ће прегледати од 7 до 22 часа, саопштио је директор те болнице проф. др Драгош Стојановић.

До сада су прегледали око 40 пацијената и они су углавном са лакшом клиничком сликом млађих година.

Стојановић наводи и да није било пацијената са тежом клиничком сликом, да је било оних којима је био потребан кисеоник на маску, да је пар њих са повишеним де-димером што је за њих показатељ једног посебног опреза.

"Омикрон према свим показатељима, како у свету тако и код нас иде са лакшом клиничком сликом. Међутим доста је контагиозан, доста је вирулентан, тако да је и велики број пацијената који су заражени. На велики број пацијената са лаком клиничком сликом биће и одређени број са тежом", указао је Стојановић.

У овом тренутку је каже, десет до петнаест дана када долази до развоја клиничке слике тако да  капацитети установа која се баве стационаром пацијената задовољавају потребе за Београд а прате и Србију.

Званично, тренутно у КБЦ Земун има 58 заражених запослених, медицинског и немедицинског кадра.

"Међутим, поред њих постоје и они који су или на продуженим боловањима или скраћеним управо због пост-ковид симптома од ранијих сојева, тако да је 58 званично а незванично 130", рекао је Стојановић.

Истакао је да су у централном делу КБЦ, пацијенти који су у зеленој зони, значи хитна служба и за разлику од хитних пацијената је потпуно одвојено посебно крило за ковид пацијенте.

У Србију стигао нови контингент вакцина набављених преко COVAX механизма

У Србију је стигла нова количина вакцина против коронавируса која је набављена кроз COVAX механизам.

Ова испорука обухвата 100.800 доза вакцина Астра–Зенека које су јутрос стигле на београдски аеродром "Никола Тесла".

Влада Републике Србије финансирала је доставу вакцина, док је Уницеф, као посредник у COVAX механизму, до сада обезбедио набавку, транспорт и доставу 702.000 доза вакцина у Србију.

У Пчињском округу инфицирана још 441 особа

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестирано је 895 особа из Пчињског округа. Анализе су показале да је 441 особа заражена коронавирусом: 286 је из Врања, 54 из Сурдулице, 32 из Владичиног Хана, 26 из Бујановца, 17 из Трговишта, 16 из Прешева и 11 из Босилеграда.

У ковид амбуланти АТД у Врању у четвртак је прегледано 468 пацијената, од чега 259 први пут. Такође, урађено је 6 пи-си-ар и 250 антигенских тестова.

У ковид болници ЗЦ Врање лечи се 27 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је 14 на кисеонику. Током протеклог дана хоспитализовано је 11 болесника, а отпуштен један.

Краљево, дуплиран број пацијената збринутих на Инфективном одељењу

Коронавирус "дивља" и у Краљеву. Од Нове године инфицирана је 4.321 особа. Дуплиран је и број пацијената на Инфективном одељењу.

Милан Парезановић, начелник Инфективног одељења болнице "Студеница" у Краљеву каже за РТС да још нису попуњени капацитети, да има 25 слободних постеља, а на лечењу је 41 пацијент.

"Већ после четири таласа епидемије имамо разрађен систем како ћемо даље ослобађати капацитете ако то буде требало. Тренутно се ради са три екипе које прегледају у ковид амбуланти и то буде од 150 до 170 прегледа дневно", каже Парезановић.

У четвртак је, додаје, било 455 инфицираних на подручју Краљева и апелује на млађе суграђане да ако имају инфекцију не значи да би одмах требало да ураде снимак плућа.

"Млађе особе са лакшом клиничком сликом требало би да се лече у кућним условима, да узимају топле напитке и да се одмарају. Ако ураде снимак плућа првога дана ништа им не гарантује да се петог или седмог дана болести неће развити пнеумонија. Треба сачекати, уколико се погорша клиничка слика тада се јавити, а сада дати шансу старијим и тешким болесницима да што пре дођу до лекара и што пре крену са терапијом", истиче Парезановић.

Што се тиче хоспитализованих болесника, то су, указује, све тешке клиничке слике.

"То су особе у осмој и деветој деценији живота са тешким болестима, нерегулисана хипертензија, дијабетес, кардиоваскуларни болесници и кад се појави ковид код таквих болесника, она буде знатно теже него код млађих особа", наводи Парезановић.

Напомиње да је ове две године, поготово у другој години, пацијенти са све тежим и лошије регулисаним дијабетом и хипертензијом и да на такве болести знатно тежа клиничка слика ковида буде.

Јутрос је, напомиње, 115 радника Опште болнице ван строја.

"Од тога је 14 лекара и 80 медицинских сестара. Стижемо да одрадимо посао, али имамо знатне проблеме, распореди некада не трају ни по два дана због новооболелих", истиче Парезановић.

У четвртак су, према његовим речима, преминуле четири особе, а претходних дана по две.

"То јасно говори да су тешке клиничке слике још увек", закључио је Парезановић.

У последња 24 сата потврђено је 17.105 нових случајева коронавируса, од укупно 36.830 тестираних узорака. Од последица инфекције преминуло је још 29 људи.

На болничком лечењу од ковида су 2.694 особе, од којих је на респираторима њих 117.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се пик овог таласа заражавања коронавирусом очекује до почетка фебруара. 

У Србији је регистрован први случај флуроне, односно истовремено присуство вируса грипа и коронавируса код једне особе. 

Тим за школе донео je одлуку да од 24. јануара ученици од првог до четвртог разреда основних школа наставу похађају непосредно, док ће ученици од петог до осмог разреда образовно-васпитни рад пратити по комбинованом моделу и ићи у школу дан за даном, подељени у две групе.

За ученике средњих школа настава ће, такође, одржавати по комбинованом моделу.

Члан Тима за праћење школа епидемиолог Владан Шапоњић наводи за РТС да доношење одлуке није било лако јер је, како каже, потребно пронаћи прави однос, праву равнотежу између потребе да се сузбије или успори трансмисија вируса у заједници, па самим тим и у школама и, са друге стране, да се обезбеди спровођење квалитетне наставе. 

Шапоњић је рекао да је настава у Војводини почела пре две недеље и да бројеви говоре да нема разлога за потпуно затварање школа, продужетак распуста или прелазак на онлајн.

Аустријски парламент је изгласао је закон о обавезној вакцинацији старијих од 18 година од почетка фебруара. Како би подстакла вакцинацију, Влада ће сваку десету особу наградити са 500 евра.

Велика Британија, Шпанија и Португалија укидају рестрикције јер, како кажу – морају да науче да живе са ковидом 19.