Читај ми!

Редови испред ковид амбуланти се не смањују, међу хоспитализованимa доминирају невакцинисани

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.436.395 особа, а забележен је 13.071 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

ЕУ скинула Аустралију с листе епидемиолошки безбедних земаља

Савет ЕУ скинуо је данас Аустралију, Аргентину и Канаду са "зелене листе" епидемиолошки безбедних земаља за које су до сада важиле препоруке за слободно путовање у ЕУ.

Савет је ажурирао листу тзв. епидемилошки безбедних земља, а након избацивања Аустралије, Канаде и Аргентине на листи су остали Бахреин, Чиле, Колумбија, Индонезија, Кувајт, Нови Зеланд, Перу, Катар, Руанда, Саудијска Арабија, Јужна Кореја, Уједињени арапски Емирати, Уругвај и Кина, уз потврду реципроцитета.

ЕУ листа епидемиолошки безбедних држава за путовање у ЕУ се ажурира сваке две седмице.

У Чачку новозаражених 338 особа

За последња 24 часа у општини Чачак је на 669 узорака регистровано 338 особа позитивних на коронавирус, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења вируса на територији тог града.

Највише позитивних на вирус је у Чачку 110, Горњем Милановцу 93, Лучанима 73 и у Ивањици  62 особе. 

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 28 пацијената. У респираторном центру смештена су три пацијента а два су на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем три пацијента, отпуста није било.

На одељењу гинекологије хоспитализоване су по две ковид позитивне труднице и породиље. 

Последњег дана на пријемно - тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 50 прегледа, од чега је 36 првих.

У Шапцу нагло повећан број прегледа у ковид амбулантама

У шабачким ковид амбулантама се од 10. јануара бележи нагли скок прегледа. Највише прегледа је забележено 13. јануара, 945.

Јуче је прегледано 817 особа, 409 их је дошло на први преглед а 408 на контролни. Троструко је већи број одраслих на прегледима него деце.

Од 10. до 16.  јануара у Шапцу је потврђено 1.358 позитивних узорака на коронавирус.

Суботица, основци у клупама

Бранка Бешлић, директорка суботичке ОШ "Иван Горан Ковачић", у којој су основци у клупама, рекла је за РТС да се у школи поштују епидемијске мере, носе маске, дезинфикују и проветравају просторије. Један ученик је у карантину.

Све основне школе су почеле да раде у Суботици. Наставу похађају непосредно.

У суботичкој болници је 28 пацијената због коронавируса, а троје је на респиратору.

Извештај Тонија Бедалова

Др Митић за РТС: Погоршава се ситуација у ковид амбуланти у Лесковцу

Начелница Службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља у Лесковцу Сузана Митић за РТС изјавила је да се данас, у односу на јучерашњи дан, у ковид амбуланти повећао број пацијената.

"У просеку смо до јуче имали до 160 до 180 пацијената који су се јавили, а број прегледа је био до 200. Данас, број пацијената у ковид амбуланти је био 120 пријављених, а амбуланта ради до 22 сата. Ситуација се полако погоршава, иде узлазном линијом. Једино што је повољно што пацијенти имају блажу и средње тешку клиничку слику", каже Митићева.

Додаје да је мали број пацијената који се упућују на болничко лечење."Није добра велика заразност. Имамо читаве породице које су позитивне", истакла је докторка.

Извештај Светлане Панић Цонић

У Пчињском округу 194 новозаражена

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестиране су 452 особе са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 194 особе заражене коронавирусом.

Од тог броја 141 је из Врања, 21 из Владичиног Хана, 17 из Сурдулице, шест из Босилеграда и по три из Бујановца, Трговишта и Прешева.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 296 прегледа, од чега је 220 првих. Урађена су, такође, седам пи-си-ар и 201 антигенски тест.

У ковид болници хоспитализовано је 17 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику шест пацијената. На болничко лечење су примљена два пацијента, док отпуста није било.

Председник Удружења педијатара: Требало би одложити наставу уживо, омикрон се брже шири

Доктор Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије изјавио је за РТС да је Удружење става да би у начелу требало одложити почетак наставе уживо за две недеље, односно да она буде онлајн.

"У прилог овоме говори већа учесталост заражавања. Према подацима којима располажемо, око пет пута се лакше шири омикрон, него делта сој. Није познат крајњи исход инфекције омикроном код деце и пораст броја хоспитализације међу децом у земљама где дуже влада", наглашава доктор.

Додатни разлог, каже, за став Удружења је упоредна епидемија грипа, чија је карактеристика да се најбрже шири међу школском децом, као и да су главни преносиоци.

"Уз практично непостојање вакцинације у групи школске деце, посебно млађе од 12 година, код нас није ниједна вакцина регистрована за тај узраст, јесу аргументи због чега смо мишљења да би требало размотрити став око почетка школе и комбинованог модела наставе, односно наставе уживо", истиче доктор.

Додаје да је проблем и тај што од почетка епидемије нема ажурираних података о броју заражене деце.

"Омикрон и код деце изазива блажу клиничку слику и вероватноћа да ће дете имати озбиљну клиничку слику је и даље мања него код одраслих. Сада се показало да је посебно угрожен узраст од 0 до 5 година, а посебно, према подацима бритинског медицинског удружења, узраст од 0 до 1 године. Чини ми се да се и код нас то показује", каже Константинидис.

Наглашава да, према првим подацима, узраст од 15, 16 година до 18, чешће завршава на одељењима интезивне неге, него до сада.

У Војводини постоји више од 23.000 регистрованих особа заражених коронавирусом, од чега највише у Новом Саду, око 8.500. Посебан проблем је кажу стручњаци, што за разлику од делта соја, омикрон у већој мери напада децу.

Извештај Душана Милетића

Ружић: Нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта у централној Србији

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже за РТС да ће се у среду знати тачан модел наставе за друго полугодиште у централној Србији, која почиње 24. јануара.

"У среду ће се после састанка Тима за школе знати тачан модел наставе. Уколико би дошло до спајања грипа и коронавируса и сличних компилакција, модел наставе би се томе прилагођавао, али сигурно неће бити одлагања", наводи Ружић.

У Србији 2.436 хоспитализованих пацијената

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 2.436 хоспитализованих пацијената. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 99 особа.

Погоршава се епидемијска ситуација у Србији. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 11.248 људи, а тестиране су 25.323 особе. Од последица заразе преминуло је још 26 особа.

Директор КЦС-а професор Милика Ашанин рекао је за РТС да је ситуација тешка и да се значајно повећао број пацијената у пријемно-тријажној амбуланти Инфективне клинике.

"Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани, има доста млађих људи, али морам да кажем да није мали број оних који су преболовали, па чак и оних који су вакцинисани", истакао је Ашанин, који је напоменуо да се број хоспитализованих полако повећава, али не и број пацијената на одељењима интензивне неге.

Светска здравствена организација саопштила је да је у оквиру Ковакс програма, у многе сиромашне земље, који подржавају УН, до сада испоручено милијарду доза вакцина.