Читај ми!

Драстичан скок броја новооболелих - нових 7.488 случајева заразе, преминуло још 25 особа

У последња 24 сата у Србији је регистровано 7.488 случајева заразе коронавирусом од 25.516 тестираних узорака. Од последица ковида преминуло је још 25 особа. На респиратору су 74 пацијента.

Италија увела обавезну вакцинацију за старије од 50 година

Италијански савет министара једногласно је усвојио одлуку о закону који обавезује све грађане старије од 50 година да се вакцинишу. Моћи ће да иду на посао само ако су прележали ковид и ако су вакцинисани.

Влада је разматрала увођење суперзелене пропуснице тј. потврду о вакцинацији и за одлазак у банку, пошту и код фризера али након супротстављања партије Лига уведена је обавезна вакцинација за све грађане старије од 50 година.

"Оно што влада чини у овом моменту јесте стискање обруча око невакцинисаних не би ли смањили њихов број и зауставили велики раст заразе", рекао је министар здравља Роберто Сперанца.

Чим закон буде објављен у службеном листу, вакцинација ће бити обавезна за све старије од 50 година све до 15. јуна 2022.

Сви који до тог датума напуне 50 година мораће да се вакцинишу. Ко је оздравио од ковида након шест месеци ће свакако морати да се вакцинише. Но, они који имају више од 50 година могу да иду на посао само уколико су вакцинисани тј. поседују суперзелену пропусницу. То важи како за јавни тако и за приватни сектор.

"Желимо да зауставимо раст кривуље заразе и да наведемо Италијане који се нису до сада вакцинисали да то учине. Људи преко 50 година имају веће шансе да заврше у болници тако да је обавезна вакцинација уведена за њих. Морамо да смањимо притисак на болнице и да спасимо животе", истакао је премијер Италије Марио Драги.

Негативни рекорд новозаражених у Шведској – 17.320

Шведска је поставила дневни рекорд по броју новозаражених корона вирусом са 17.320 случајева, при чему доминира лако преносив омикрон сој вируса, показали су подаци здравствене агенције те земље.

"Имамо брз пораст броја случајева, али за сада то не представља тако велики утицај на здравствени систем", рекла је Брита Бјоркхолм из Агенције за јавно здравље на конференцији за новинаре.

Бјоркхолмова је додала да број пацијената који су на интензивној нези, првенствено они невакцинисани, као и смртни случајеви су знатно испод ранијих нивоа.

Пораст броја инфекција прати најгори сценарио Агенције, објављен пре Божића, а Бјоркхолмова истиче да се очекује да ће нови талас достићи врхунац средином јануара.

Градски завод за плућне болести и туберкулозу прелази у ковид систем

Све је већи број новозаражених, па се у ковид систем опет враћају поједине болнице, од сутра Градски Завод за плућне болести у Прешевској улици.

Пацијенти који имају заказане прегледе и контроле у овој установи мораће поново код изабраног лекара како би им одредио термим у некој другој болници. 

Пацијентима ће у Градском Заводу за плућне болести бити на располагању по четири амбуланте у преподневној и поподневној смени, и радиће од 7 до 22 сата.

Пет сати се чека на преглед у београдским ковид амбулантама

Огромне гужве испред ковид амбуланти у Београду, на преглед се чека пет сати, а редови се формирају пре шест сати изјутра.

Многе амбуланте продужиле су радно време до 22 часа. 

Како извештава репортер РТС-а испред ковид амбуланте на Врачару, многи одсустају од чекања и иду у оближњу приватну лабораторију да ураде антигенски тест на коронавирус.

Повећан је и број лекара у ковид и тријажним амбулантама. У амбуланти у Железнику ради 14 лекара и шест радиолога а у складу са тим повећан је и број лабораната, као и осталог медицинског особља.

У Дому здравља Палилула кажу да је број пацијената већи за 20 одсто у односу на уторак, док је особље амбуланте на Новом Београду делило папире са заказаним терминима за тестирање како болесни не би чекали сатима у редовима.

Многи Београђани имају и друге респираторне инфекције а да би се отклониле све недоумице, потребно је урадити пи-си-ар или антигенски тест, што одређује лекар.

Из Удружења приватних лабораторија кажу да се број тестова удвостручио у односу на период пред Нову годину.

На респираторима 74 пацијента

У Србији је у последња 24 сата потврђено 7.488 нових случајева коронавируса, на основу 25.516 тестираних узорака.

Од последица заразе преминуло је 25 особа.

На респираторима се налазе 74 пацијента оболела од ковида 19.

Коронавирус убрзано се шири Србијом. Поново су гужве испред ковид амбуланти. Епидемиолози кажу да су новогодишња окупљања и славља стигла су на наплату.

По налогу министра здравља Златибора Лончара појачан је рад свих ковид амбуланти.

То подразумева - да је ангажован максималан број здравстврних радника и тријажних амбуланти. 

Доктор Радмило Јанковић каже за РТС да је немогуће зауставити ширење омикрона.

Бројке ће у наредним данима сигурно бити преко 10.000, 20.000 или можда 30.000 заражених, имаћемо компликовано време у наредне две недеље, рекао је Јанковић.

Надамо се да ће ово бити последњи чин са короном, наглашава Јанковић.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да се већ разговора о четвртој дози због тога што ефективност вакцина опада са појавом нових сојева, као и да верује да ће се у 2022. години завршити прича са коронавирусом.