Читај ми!

Др Шеклер: Пет пута мања шанса да заражени омикроном заврши у болници

Оно што се наслућивало, од јуче је и званично – нови омикрон сој коронавируса потврђен је у Србији код особе која је допутовала из Боцване. Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву, каже за РТС да је вакцинација и даље савршено корисна и ефикасна против омикрон соја, као и да се показало да је смртност код ове варијанте вируса мања три до седам пута.

Институт за микробиологију и имунологију потврдио је присуство омикрон соја у Србији код четворочлане породице која је у изолацији од уласка у земљу.

Заражене особе које су дошле из Боцване ушле су са негативним пи-си-ар тестом у Србију, али доктор Миланко Шеклер истиче да то не значи да тестови не препознају нови сој вируса.

"Код једне врсте теста који хвата три гена дешавало се да је један ген – онај на ес-протеину који је највише промењен код омикрона, буде негативан, али остала два буду позитивна. Било који од ових гена да је позитиван, јасно је да имате корону", објашњава Шеклер.

Истиче и да је велика вероватноћа да тестирана особа има управо омикрон сој ако тај један ген није позитиван.

"Пи-си-ар тестови и даље раде савршено. Особе које су дошле из Боцване су у том тренутку још увек биле у инкубацији, вирус је тек ушао у њих и није се довољно умножио да би тест био позитиван. После пар дана, сви су били позитивни. Они су се можда чак заразили на аеродрому, када су полазили одоздо", каже Шеклер.

Наглашава да је потребно свега три или четири дана да нови сој вируса покаже симптоме док су претходне варијанте доводиле до појаве симптома после дужег временског периода, чак и до десетак дана.

"Вакцинација и даље савршено корисна" 

Доктор Шеклер истиче да треба пратити земље које имају највећи проблем са омикроном, што су Јужна Африка и Велика Британија.

"Када причамо о Јужној Африци, евидентно је да је четири до пет пута мања шанса да особа заражена омикроном заврши у болници, али постоји и 40 одсто шансе да неко ко је преболео корону поново буде инфициран новим сојем. Вакцинисаних у болницама има испод 20 одсто, што говори да вакцина итекако штити", тврди Шеклер.

Иако резултати анализа показују да су неутрализујућа антитела значајно слабија, доктор Шеклер истиче да неутрализација није пропорционална ефикасношћу вакцина против коронавируса.

"Као што вам је довољно мало парче квасца да направите хлеб, можете исто то тесто да направите и са четвртином те коцкице квасца и да добијете исти хлеб. Постоји умножавање и једна имунолошка каскада, где се повећава ефикасност", објашњава Шеклер.

Наглашава да је вакцинација и даље савршено корисна и ефикасна против омикрон соја, као и да се показало да је смртност код ове варијанте вируса мања три до седам пута.

"Људи који заврше у ковид болницама не траже кисеоник. Чак до 90 одсто примљених нема потребе за кисеоником", наводи Шеклер.

"Не можемо да дозволимо прославу као да је све завршено"

Доктор Шеклер истиче да добрих вести има и у Великој Британији – иако су имали 120.000 новозаражених у току једног дана, број умрлих је 150, док је пре неколико месеци, када је било око 25.000 новозаражених дневно, смртност ишла и преко 250. Почетком године било је и до 1.800 мртвих на свега 25.000 новозаражених.

"Без обзира на то што је број новозаражених скочио четири до пет пута, смртност је нижа него код делта соја на четири пута мањем броју људи. То су добре вести, али да се не заваравамо – није тачно да је омикрон слаб па не морамо да се вакцинишемо и штитимо. Уколико дозволимо да се огроман број људи зарази у кратком периоду, напунићемо болнице иако ће болесници бити лакши. У тој гужви неки људи ће умрети јер неће стићи лекари да им помогну", упозорава Шеклер.

Наглашава да је зато и даље потребно вакцинисати се и спроводити епидемиолошке мере.

"Не можемо да дозволимо себи прославу као да ништа није било и као да је све завршено", наглашава доктор Шеклер.