Читај ми!

Нови пресек – преминуло 38 особа, заражено још 1.565 људи

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.565 особa, од тестираних 13.837 узорака. Од последица заразе преминулo је 38 особа. На респиратору је 178 пацијената.

У Хрватској регистрован и трећи случај омикрон соја

Хрватски завод за јавно здравље (ХЗЈЗ) потврдио је и трећи случај омикрон варијанте коронавируса у тој земљи.

Како је саопштено из ХЗЈЗ, упоредо са лабораторијском анализом обављено је и епидемиолошко истраживање и сви контакти оболелих који су у Хрватској позвани су да ураде пи-си-ар тест., преноси Танјуг.

У саопштењу је објашњено да је узето укупно 16 узорака од којих је 14 било негативно, један је у раду, а један је позитиван на нову варијнату омикрон, што значи да су у Хрватској регистрована укупно три случаја заразе овом варијантом корона вируса.

У Њујорку oбавезна вакцинација за раднике у приватном сектору

Сви послодавци приватног сектора у Њујорку мораће да наложе обавезну вакцинацију против коронавируса својим радницима према новим правилима која је објавио градоначелник Бил де Блазио.

Одлука ће почети да се примењује 27. децембра и има за циљ да спречи нагли пораст инфекција коронавируса током сезоне празника и хладнијих месеци, рекао је градоначелник де Блазио. 

Вакцина против ковида-19 је већ обавезна за наставнике, полицајце и ватрогасце у Њујорку, а прошле недеље је најављено да ће бити обавезна и за запослене у приватним и верским школама.

Нове антиковид мере на Косову и Метохији

На Косову и Метохији нове антиковид мере: сви који улазе у Покрајину морају да имају потврду о потпуној вакцинацији, а за вакцинисане само једном дозом биће потребан негативан пи-си-ар тест или доказ о прележаном ковиду.

То важи за запослене, путнике у јавном превозу, ученике, посетиоце тржних центара и угоститељских објеката.

Ношење маске и даље је обавезно, а кретање је забрањено од поноћи до пет ујутро.

Фон дер Лајен: До средине 2022. вакцинисати 70 одсто светске популације

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да је циљ да се до средине 2022. године потпуно вакцинише 70 процената укупне светске популације.

"Пандемију ћемо контролисати само ако се против ње боримо у сваком делу света", поручила је Фон дер Лајенова.

Каже и да је у овом тренутку 44 одсто светске популације вакцинисано и то највећим делом вакцинама које су дониране или извезене из ЕУ.

"ЕУ је до сада највећи донатор вакцина са 350 милиона доза подељених широм света. Ту убрајамо 300 милиона доза датих кроз механизам Ковакс и преко 45 милиона доза које су земље чланице билатерално донирале првенствено земљама у окружењу као што је Западни Балкан", каже Фон дер Лајенова.

Нагласила је да је неопходно убрзати напоре за вакцинацију широм света, са посебним фокусом на Африку, где је проценат вакцинисаних нижи него у другим деловима планете.

У Општој болници у Чачку хоспитализована 54 пацијента

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 54 пацијента.

У респираторном центру смештено је 7 пацијената, 1 пацијент је на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем 4 пацијента и отпуст 5 пацијената.

"Била су 3 егзитуса, Ђ. Н. (1929) из Чачка (позитивна), П. Н. (1944) Чачка (позитивна) и Ћ. М. (1932) из Чачка (позитиван)", наводи се у извештају Радног тима.

Од 69 узорака из Чачка позитивних је 8, из Горњег Милановца од 58 узорака позитивних је 6, из Лучана од 13 узорака позитиван је 1 и из Ивањице од 13 узорака позитивна су 2. Укупно 17 позитивних од 153 узорка у Моравичком округу.

Јуче је вакцинисано 87 лица, од тога 2 лица су примила прву дозу, 30 лица другу, а 55 лица је примило трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 40 прегледа, од чега 23 прва прегледа.

На респиратору 178 пацијената

У Србији је у последња 24 сата коронавирус потврђен код 1.565 особа, међу 13.837 тестираних узорака.

Од последица ове инфекције преминуло је још 38 особа.

На респиратору се налази 178 пацијената, а укупно је у болницама у Србији хоспитализовано 3.449 особа.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.265.228 случајева коронавируса, међу 6.895.637 тестираних узорака.

До сада је преминуло 11.955 људи. Проценат смртности је 0,94.

Епидемијска ситуација у земљи је нешто повољнија. Смањује се број оболелих, број првих прегледа, пацијената на болничком лечењу и на респиратору. Међутим, број преминулих је и даље висок.

Клиничко-болнички центар "Звездара" и Блок А КБЦ "Доктор Драгиша Мишовић" од данас се враћају у редован режим рада. "Звездара" враћа службу за ургентну медицину и дежурства за град Београд, а "Др Драгиша Мишовић" отвара Блок А – хирургију и хитну службу – за редован пријем ковид пацијената.

Ђорђе Лалошевић, начелник дијагностичке радиолошке службе у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић", наводи да се у Б блоку те установе тренутно на лечењу налази 91 ковид пацијент, од којих је двадесет троје деце

"А блок је отворен од данас и за хитну службу и за нормалне пацијенте и ми се надамо да ћемо да издржимо и да ће ускоро цела болница да постане зелена зона", наводи Лалошевић. 

У оквиру редовне испоруке, Србија је добила још 79.560 доза вакцине "Фајзер", а струка истиче да су вакцине једини излаз у борби против пандемије.

Неуроимунолог Борис Шакић, професор Универзитета Мек Мастер из Хамилтона у Канади, рекао је за РТС да вакцина не штити од омикрон соја да немате никаквих симптома, али штити да не завршите на респиратору.  

"Мислим да је вакцинација и даље најбоље средство, најважније је да човек не заврши у болници", рекао је Шакић закључујући да је кинеска вакцина најделотворнија против новог соја.

Расте забринутост због омикрона, новог соја коронавируса који је до сада регистрован у 40 земаља, стигао је и у Хрватску.

Многе европске земље бележе највећи број новозаражених од почетка пандемије, због чега пооштравају мере за невакцинисане. У Италији је од данас на снази тзв. "супер зелена пропусница" коју добијају само вакцинисане особе и оне које су прележале ковид у последњих шест месеци.