Читај ми!

У "Мишовићу" на лечењу 23 детета, А блок излази из ковид режима

Ђорђе Лалошевић, начелник дијагностичке радиолошке службе у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" наводи да се у Б блоку те установе тренутно на лечењу налази 91 ковид пацијент од којих је 23 детета.

Ђорђе Лалошевић наводи за РТС да А блок Клиничко болничког центра "Др Драгиша Мишовић" данас излази из ковид режима, враћа се у редован рад. 

"То си заиста дивне вести, А блок  је отворен од данас и за хитну службу и за нормалне пацијенте и ми се надамо да ћемо да издржимо и да ће ускоро цела болница да постане зелена зона", наводи Лалошевић.

Истиче да се Б блок још увек збрињава ковид пацијенте и да се у овом моменту на болничком лечењу налази 91 пацијент, од којих је 23 деце.

"Број пацијената се свакодневно смањује јер ми више не примамо ковид пацијенте", објашњава  Лалошевић.

Од марта прошле године када је кренула епидемија коронавируса у нашој земљи до данас на КБЦ "Драгиша Мишовић" збринуто је близу 9.000 оболелих од ковида. Најтежи је био претходни, трећи талас када су имали око 4.000 пацијената од октобра прошле године до маја ове године. А у овом, четвртом таласу више од 2.000 пацијената.

"Трећи и четврти талас били су изузетно озбиљни. Имали смо некад дневно и 150 прегледа што скенером, што са рендгеном. Ти пацијенти који су углавном долазили код нас су били озбиљни пацијенти. Нажалост неки од њис су и завршили трагично", наводи Лалошевић.

Сада је каже тај број знатно мањи - између 30 и 50 прегледа дневно. 

"Сада на дневном нивоу радимо између 30 и 50 рендгенских снимака плућа. То су пацијенти који леже који не могу да дођу на скенер. Неколико пута сам до сада понављао да је скенер златни стандард за преглед плућа код ковид пацијената, међутим пацијенти који су под кисеоником или који су на респиратору они апсолутно не могу да дођу на скенер, или могу да дођу уз велике компликације, тако да њих у овом моменту прегледамо рендгенски, покретним апаратом", наводи Лалошевић.

Говорећи о последицама које ковид оставља наводи да лекари још увек нису сифурни какве све могу бити.

"Ми још увек нисмо сигурни какве ће последице да остави корона на особу коју је прележала  - да ли су то промене на плућима , то ћем тек видети у наредном периоду. Али дефинитивно постоје неке промене које оставља корона и неки моји доктори већ имају тај проблем", објашњава Лалошевић.

Истиче да многи не ковид пацијенти током пандемије нису могли да дођу на прегледе, дијагностику, интервенције и да је сада на њих ред.