Читај ми!

Преминулo 45 особa, још 1.801 случај заразе

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.801 особe, од тестирана 14.884 узорка. Од последица заразе преминуло је 45 особа. На респираторима су 172 пацијента.

Први случај омикрона у Бечу

У Бечу је регистрован први случај заразе новим сојем коронавируса омикроном, а узорци још осам особа за које се сумња да су инфицирани новим сојем налазе се на испитивању.

Само пет дана од првог случаја Омикрона у Аустрији, који је потврђен у покрајини Тирол, сада је забележен и у Бечу.

Особа која је заражена, као и осам које се испиитују, боравиле су у јужном делу Африке, а приликом повратка у земљу кратко су се задржали у Мозамбику или Зимбабвеу, потврдила је портпарол Здравствене службе Беча (МА15) Соња Вихт.

Аустријске власти позвале су све повратнике из јужног дела Африке да се тестирају, да чак и у случају негативног теста остану код куће и ураде још тестова.

Сумња се да је омикрон сој стигао у Хрватску

Хрватски портал Индекс наводи да је могуће да ускоро буде потврђен први случај омикрон соја у у Хрватској.

Ради се о узорку који је узет на подручју Загреба, а провера о којој се варијанти короне ради још увек траје.

Резултати секвенцирања биће познати сутра.

СЗО: Омикрон потврђен у 38 земаља

Омикрон сој коронавируса потврђен је у 38 земаља широм света, изјавила је Марија ван Керкхове, стручњак Светске здравствене организације.

"Имамо пријаве омикрона у 38 земаља у свих шест региона СЗО", рекла је она и додала да подаци из Јужне Африке показују да број случајева Омикрона у тој земљи расте, преноси Тас.

Претпоставке су да постоји повећана преносивост, а подаци указују да омикрон изазива болести различитог степена тежине од благих до озбиљних стања и потребно је време да се открије да ли је овај сој одговоран за повећање хоспитализација у Јужној Африци.

Такође је рекла да није јасно да ли су постојеће вакцине ефикасне против тог соја.

Рајан: Нема доказа да због омикрона треба мењати постојеће вакцине

Директор Светске здравствене организације за ванредне ситуације Мајк Рајан изјавио је да нема доказа да је потребно изменити вакцине против ковидa 19 како би се прилагодиле варијанти омикрон.

Рајан је рекао да је, у случају да буде потребно, већ у току рад на специфичним вакцинама за омикрон, пренео је Ројтерс.

"Тренутно имамо веома ефикасне вакцине које функционишу. Морамо да се усредсредимо на то да се оне праведније дистрибуирају. Морамо да се усредсредимо на вакцинисање људи који су највише угрожени", рекао је Рајан.

На респираторима 172 особе

У протекла 24 сата у Србији је од последица заразе коронавирусом умрло 45 особа, а заражена је 1.801 особа од 14.884 тестирана узорка, објавило је Министарство здравља Србије.

На болничком лечењу је 3.681 пацијент, од којих су 172 на респиратору.

Према званично објављеним подацима, до данас је у Србији умрло 11.837 особа, а проценат смртности износи 0,94 одсто.

Од почетка епидемије тестирана су 6.860.373 узорка, међу којима је регистровано 1.260.806‬‬ позитивних на коронавирус.

Србија и даље бележи пад броја новозаражених, али стручњаци истичу да треба бити на опрезу пред новогодишње празнике.

Директор Удружења произвођача иновативних лекова "Иновиа" др Бојан Тркуља каже за РТС да је долазак нових лекова против ковида одлична вест и да су бројне предности, али да, као и код сваког лека, постоје ограничења.

Сматра да је обавезна вакцинација корак који треба да буде шанса за излазак из пандемије.

"Оно што је сигурно, један од корака који се мора разматрати је обавезна вакцинација, јер вакцинацијом не штитите само себе и своју најближу околину, већ практично штитите цео свет, јер вирус може да се реплицира и да мутира само у организму. Ако успевамо вакцином да држимо вирус ван организма, смањујемо могућност настанка потенцијално опаснијих сојева који нажалост у једном моменту могу да мутирају у правцу тога да вакцина више не буде ефикасна", нагласио је Тркуља.

У свим основним и средњим школама у Србији од понедељка, 6. децембра, примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је за РТС да у око 80 одсто одељења у Србији у свим школама основним и средњим нема позитивних случајева на коронавирус.