Читај ми!

Тркуља: Иновативни лекови су одлична вест, али је решење у обавезној вакцинацији

Директор Удружења произвођача иновативних лекова "Иновиа" др Бојан Тркуља каже за РТС да је долазак нових лекова против ковида одлична вест и да су бројне предности, али да, као и код сваког лека, постоје ограничења. Сматра да је обавезна вакцинација корак који треба да буде шанса за излазак из пандемије.

Бојан Тркуља истиче да је добро што медицина на прави начин одговара пандемији – са једне стране ту су нови лекови и нове вакцине, а са друге стране, захваљујући искуству, зна се шта је од терапија ефикасно и шта може боље да помогне пацијентима када се заразе.

"Мислим да ћемо сваки месец бити све ближе томе да на неки начин обуздамо овај вирус, колико год да је сада стуација не претерано слатка, морамо да кажемо да је много боља него што је била пре годину дана у ово време", додаје Тркуља.

Велике наде се полажу у нове лекове који би требало да стигну у Србију, а Тркуља истиче да су у питању први прави антивирусни лекови који су развијени баш против ковида 19.

"Имају неколико предности. Једна од предности је та што су врло специфични за ковид 19, друга је што су у питању први пут орални лекови. Имали смо и до сада нека моноклонска антитела који се морају примати у виду интравенских инфузија, овде први пут имамо могућност да је не само пацијенту комфорно да прими тај лек, него можемо да га држимо подаље од здравственог система", наводи Тркуља.

Истиче да се ти лекови узимају пет дана увече и ујутру и на тај начин се постиже велика ефикасност у спречавању најтежих форми болести.

Наглашава да постоји велико интересовање јавности за те лекове, али да је јако битно да све информације буду правовремене.

"Када су у питању лекови, ово су одличне вести, али морамо да знамо да, као и са сваким леком, постоје ограничења – од нежељених ефеката, до тога да постоје неке популације пацијената који неће моћи да их приме, па ћемо видети оног момента када заживе у пракси колико ће бити ефикасни", наводи Тркуља.

Напомиње да ће медицина сустићи ову болести и да је већ сустиже прво преко вакцина, сада преко све бољих терапија.

Наводи да Европа као да се припрема за обавезну имунизацију, а на питање да ли ће то бити корак који мора да се направи, Тркуља каже да тај корак, после две године борбе са овом болешћу и више од шест милијарди датих доза вакцина, мора да се разматра.

"Мислим да је то дефинитивно корак који треба да буде на неки начин шанса за излазак из ове пандемије. Имамо сасвим довољно података који кажу да су вакцине довољно ефикасне и безбедне, када кажем ефикасне мислим пре свега за оно за шта су створене, а то је да спрече долазак на интензивну негу и да срече развој најтежих облика болести", рекао је Тркуља.

"Оно што је сигурно један од корака који се мора разматрати је обавезна вакцинација, јер вакцинацијом не штитите само себе и своју најближу околину, већ практично штитите цео свет, јер вирус може да се реплицира и да мутира само у организму. Ако успевамо вакцином да држимо вирус ван организма, смањујемо могућност настанка потенцијално опаснијих сојева који нажалост у једном моменту могу да мутирају у правцу тога да вакцина више не буде ефикасна", нагласио је Тркуља.