Читај ми!

Др Јовановић: Омикрон није стигао у Србију, померање распуста разматрамо због слава и празника

Не постоје епидемијски разлози да се распуст помера, али ће се та опција разматрати на седници Кризног штабa јер улазимо у период године у којем има много прослава, празника, слава, каже директорка "Батута" Верица Јовановић. Тема ће бити и нови сој коронавируса омикрон, који још није стигао у Србију.

Уочи заседања Кризног штаба, директорка Института "Батут" Верица Јовановић каже да ће се на данашњој седници разматрати тренутна епидемијска ситуација која, истиче, захтева озбиљан приступ.

"Као што видите, показатељи у односу на број новооболелих су нешто бољи, али када је у питању број особа које су на болничком лечењу, он је и даље велики", рекла је Јовановић.

Додала је да ће се на седници разматрати и померање распуста.

"Распуст и неодлазак у школу не значи да неће бити комуникације међу децом у просторијама које нису школа. Кључно и сасвим сигурно у овом тренутку је да не постоје епидемијски разлози да се распуст помера, али ће та опција бити разматрана јер улазимо у период године када је пуно прослава, период слава, и католичког Божића, новогодишњих празника и долазакa наших људи, тј. већег броја особа у међународном саобраћају", каже Јовановићева.

Мере против омикрона 

Према њеним речима, тема седнице биће и нови сој коронавируса – омикрон. Напомиње да до сада у Србији није регистрован ниједан случај оболевања од овог соја, као што није било ни случајева заражавања делта плус сојем.

"У питању је нови сој вируса кога треба разматрати, односно који прети да ће једног момента ући у нашу земљу", каже Јовановићева и додаје да треба сачекати са закључцима о томе како се овај сој одражава на клиничку слику и здравствено стање пацијената.

"Не знамо да ли особе које су већ прележале ковид могу поново да оболеле и да ли ће клиничка манифестација овог вируса бити са тежим облицима... И не знамо да ли пробија заштиту вакцинацијом или не у потпуности, али сигурни смо да особа која је вакцинисана не треба да брине, треба да примењује мере и да буде спокојна уколико је остварила потпуну вакцинацију и вакцинацију трећом дозом", рекла је Јовановић.

Поручује и да опрезност и надзор путника који долазе у нашу земљу са територије Јужне Африке и земаља у окружењу морају да постоје, те да држава у том смислу планира одређене мере.

"Процедуре постоје, оне су и до сада биле примењиване, али се морамо вратити на овакву врсту поступка", каже Јовановићева.

Ковид пропуснице остају 

Упитана да ли ће се важење ковид пропусница продужити и проширити на друге објекте, директорка "Батута" је рекла да о томе у овом тренутку не може да говори, али да су ковид пропуснице свакако дале резултате и да ће та мера остати, макар у оваквом облику.

Поручује да обазривост у смислу даљих примена свих превентивних мера мора да постоји, као и то да је вакцинација и првом, али и трећом дозом, најефикаснији начин да се заштитимо од вируса.

Додаје да о мерама превенције треба водити рачуна и код куће, те да са првим симптомима који се јаве одмах треба посумњати на ковид, иако не треба заборавити ни на симптоме и вакцинацију против грипа.