Читај ми!

Шеклер о омикрону: Не треба паничити, лекари који су га открили кажу да има благе симптоме

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер каже за РТС да у овом тренутку треба слушати шта о омикрону говоре лекари из Јужноафричке Републике, који су га и открили. Они све време говоре следеће – врло су благи симптоми, оболели су млађи људи, више од пола је било невакцинисано, мада је код највећег броја била зачета вакцинација, наводи Шеклер.

Миланко Шеклер, један од стручњака тима Ветеринарског института у Краљеву који је прошле године прочитао геном вируса, говорио је у Београдској хроници о новом омикрон соју и истакао да се морају чекати лабораторијски резултати које ће урадити стручњаци у Јужноафричкој Републици, који су и пријавили нови сој.

Напомиње да ти лекари имају увид и да кажу да су симптоми благи.

"У војсци су ми говорили – карту читај, а сељака питај. Овде ти сељаци под наводницима нису сељаци, него теренци, а то су лекари у Јужноафричкој Републици. Једино у овом тренутку можемо веродостојно да коментаришемо оно што они коментаришу у медијима", сматра Шеклер.

Они свe време, како је навео, говоре следеће – врло су благи симптоми, оболели су млађи људи, више од пола је било невакцинисано, мада је код највећег броја била зачета вакцинација.

"Симптоми су благи чак и код оних који нису вакцинисани, а код вакцинисаних често асимптоматски, нема ништа. То су изјаве које су ти лекари давали", додао је Шеклер.

Истиче да су клинички знаци лакши, постоји лакоћа преношења, али нема пнеумонија, температуре врло ретко, углавном знојење и пролази за два три дана.

"Не треба да се паничари, већ да се слушају људи који имају увид и који се разумеју у то. Жена која је први случај послала је председница удружења здравствених радника и лекара Јужноафричке републике, која има медицину светског квалитета", истиче Шеклер.

Напоменуо је и да је нови сој откривен постојећим тестовима, што значи да они раде и код омикрона.

Шеклер наводи да стручњаци сматрају да ово може да буде почетак губитка снаге вируса, јер, иако се вероватно лакше преноси, мања је патогеност и блажи су симптоми. 

У ЈАР хоспитализовано више од 60 деце, али не знају да ли је у питању нови сој

"Оно што је сада интересантно је да се појавила хоспитализација 60 и нешто деце испод две године, који имају високу температуру, и убрзан пулс. Они не знају за сада да ли је то овај облик вируса или је можда делта или је неки други. Сада се то истражује, али највише хоспитализованих су деца испод две године, при чему то за два дана пролази код деце без компликација, али имају високе температуре", напомиње Шеклер.

Објаснио је да Јужноафричка Република има једну од најмлађих популација на свету, тамо су скоро сви млади невакцинисани, тако да је вирусу тамо идеално да се прилагођава младима.

"Овде свако сваког третира као опасност, то није нормално"

Кризни штаб заседа сутра, а очекују се и празници, доласци из иностранства.

"Наши људи који су на привременом раду у иностранству, они када долазе овде ми их третирамо као могуће преносиоце заразе, када се одавде враћају у земље где раде, они кажу ви нам доносите заразу. Овде свако сваког третира као опасност, што по мени није нормално", каже Шеклер.

Нормално је, како је истакао, да обухват вакцинације пређе 80, 83 одсто.

"Када погледате графиконе земаља које су прешле 83 одсто, имају мање заражених и умрлих. Погледајте Уједињене Арапске Емирате, Бахраин, Португалију. Португалија има скок број новозаражених, али пад броја умрлих", поручио је Шеклер.