Читај ми!

Кон за РТС: Оптимиста сам, два разлога за ранији почетак зимског распуста

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја – зима, разна славља, славе, католички, па православни Божић. Ипак, како каже, оптимиста је и мисли да ће број новозаражених наставити да пада. Износи и два главна разлога да распуст почне 20, а не 31. децембра.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да зимски распуст за ученике треба да почне раније из два разлога.

"Отприлике у време католичког Божића наши људи који раде на западу долазе у нашу земљу, тамо је експлозија делта плус соја коронавируса, који ми још овде нисмо утврдили да циркулише, али мислимо да је ту, али нема доминацију", додаје Кон.

Наводи и да у другој половини децембра очекујемо долазак вируса грипа, чије је присуство у региону већ доказано.

"Верованто је и он већ код нас, али није достигао свој потенцијал. То је битно зато што школе представљају близу милион људи који су у затвореном простору, ако додате родитеље и баке и деке, пола Србије је на неки начин везано за школе, да ли раде или не раде. То јесте разлог, не излази се са датумом, то мора бити потпуно договорено и са просветом. Имали смо консултације са премијерком и јасно смо рекли да би било пожељно да буде 20. децембар и да би било пожељно да тада буде, то је повезано и са празником. Свети Никола је у недељу, пре тога би почео распуст, колико знам, 31. се планира, па је то неких десетак дана раније", истакао је Кон.

Наглашава да се то не може радити без Министарства просвете тако да, каже, има значаја и шта они одреде.

"Треба да закључе оцене, одмах су реаговали и то са правом, запослени у просвети. На тај начин се спречава могућност да оно што уђе споља преко деце дође до расејања и то је разлог, да се спречи и грип, да се одложи да не би два таласа дошла истовремено. Надамо се да ће грипа бити мање, прошле године га нисмо ни открили. Док год доминира сарс-ков-2, грип ће бити потиснуст и неће бити толико присутан", указује Кон.

Хоће ли се наставити пад броја новозаражених 

Када је реч о епидемијској ситуацији, Кон је рекао да и ове недеље опада број новозаражених.

"Имали смо и прошле, почело је то отприлике са почетком оног продуженог распуста, тада се почео јасно видети пад. Очекује се да се успори пад наредне недеље, види се већ и данас. То је тако зато што од те две ствари, ковид пропуснице и продужени распуст, ког сад нема, очекујемо да видимо шта ће се десити. Да ли ће стагнирати на око 2.000 дневно или ће кренути благи пораст, тек ћемо видети, то не може да се предвити толико далеко унапред", навео је Кон.

Рекао је да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја – зима, разна славља, славе, католички, па православни Божић.

"Имамо могућност да са распустом утичемо на природни ток, имамо време за вакцину које треба максимално искористити, не знамо шта ће бити са вирусом, не може се много унапред говорити, али јесам оптимиста", рекао је Кон.

Указао је да се вирус адаптира, да се "спустио" према млађима, који, каже, очигледно имају више рецептора за пријем вируса него на почетку.

"Нису деца посебно угрожена више, није се болест променила, већ се бројност променила, па се откривају тежи и трагични случајеви", наводи епидемиолог.

Може ли да дође до генетског самоубиства вируса 

Према његовим речима, назалне вакцине и фластери нису ништа ново, то је давна идеја.

"Вакцинација је примарна превенција, то бих посебно нагласио, често се прича о превенцији, то је једна од најозбиљнијих превенција. Подизање општег имунитета има значаја, то су додаци исхрани, витамини, то је итекако потребно, тачно је, али не може да замени вакцину", истиче Кон.

Када је реч о научној студији о "генетском самоубиству вируса" која се спроводи у Јапану, члан Кризног штаба је објаснио шта то значи.

"Код сваке вирусне респираторне инфекције имате сезону, заврши се сезона, па се вирус самуобија. Да ли је баш тако или не, зависи од потенијала вируса, колико има способност да се преноси, што је више оних који имају имунитет, вирус има све мање простора да се шири. Вирус се обично у тим ситуацијама мења тако што стиче већу способност преношења, имуни систем човека га не препознаје", објашњава епидемиолог.

Према његовим речима, ово што се дешава у Јапану има везе и са тим што је то острвска земља, изолована.

"То не може бити објашњење глобално. За сада се не види нека нова варијанта која би могла да задоминира као делта, то може бити и добро и лоше, да натера вирус да се промени и да се шири. Остаје Африка где је мало вакцинисаних, па вирус може да се шири и да се врати, али то само претпостављамо", напомиње Кон.

Каже да "ми сами себе не волимо када себе не штититмо".

Још једном понавља да је медицински део Кризног штаба од Владе јасно тражио да ковид пропуснице буду обавезне 24 сата и да се прошире на остале активности, културне и друге манифестације.