Читај ми!

Преминулo још 48 особa, нових 2.677 случајeва заразе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.677 особа од тестираних 15.968 узорака. Од последица заразе преминуло је 48 људи. На респиратору је 210 пацијената. Нисмо стигли ове недеље да одржимо седницу Кризног штаба, али имамо консултације и разговарамо отворено, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Британија суспендујe летове из шест афричких земаља због нове варијанте коронавируса

Британски Гардијан пише да је шест земаља јужне Африке стављено на црвену листу за путовања, након што су научници "упалили аларм" због новооткривене варијанте коронавируса под називом Б.1.1.529.

Гардијан наводи да су научници открили нову варијанту ковида-19 под називом Б.1.1.529 и да раде на разумевању њених потенцијалних импликација. Око 50 потврђених случајева је идентификовано у Јужној Африци, Хонгконгу и Боцвани, пише лист.

 

Нове мере у Португалији од 1. децембра

Португалија, једна од земаља са највећом стопом вакцинисаних грађана на свету, најављује нове мере у борби против коронавируса.

Тако ће сви они који долазе у ту државу морати да имају негативан тест.

Нове мере ступају на снагу 1. децембра.

"За мање од годину дана скоро пола милиона живота спасено захваљујући вакцини против ковида"

Нова студија Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу и Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) објављена у Јуросурвејлансу процењује да је најмање 470.000 живота спасено међу особама старијим од 60 година од почетка вакцинације против ковида 19 у 33 земље широм европског региона СЗО.

Процена не укључује животе спасене вакцинацијом млађих од 60 година нити животе спасене индиректним ефектом вакцинације због смањења преноса.

Др Ханс Клуге, регионални директор СЗО за Европу каже да је ковид 19 изазвао разарајући број смртних случајева у нашем региону, али да се сада може категорички рећи да без вакцина против ковида 19 као алата за обуздавање пандемије, много више људи би умрло.

"Вакцине против ковида 19 су чудо модерне науке и оно што ово истраживање показује је да раде оно што је обећано, а то је да спасавају животе, нудећи веома високу заштиту од тешких болести и смрти. У неким земљама број умрлих би био дупло већи од садашњег без вакцина. Стога је од кључне важности да све државе чланице у Европском региону што пре остваре високу покривеност људи у ризичним групама. Земље са нижим стопама вакцинације морају наставити да дају приоритет онима који су у највећем ризику и штите рањиве групе што је пре могуће", казао је Клуге.

Према његовим речима, вакцине морају бити праћене низом превентивних мера како би се нивои преноса одржали на ниском нивоу и друштво остало отворено.

Од децембра 2019. године у земљама Европског региона СЗО забележено је више од 1,5 милиона потврђених смртних случајева од САРС-ЦоВ-2, од чега 90,2 одсто код особа старијих од 60 година. Брз развој и примена вакцина против ковида 19 обезбедили су преко потребну заштиту од тешких болести и смрти за милионе најугроженијих, али су брзина и обим увођења вакцина у земље европског региона СЗО неправедни, наводи се у саопштењу ЕЦДЦ-а.

Аутори студије проценили су број смртних случајева међу одраслим особама старијим од 60 година у 33 земље у Европском региону које би се десиле без вакцина користећи стварне седмичне пријављене бројеве смртних случајева.

Затим су израчунали број живота спасених вакцинацијом против ковида 19 као разлику између тих процена и пријављеног броја смртних случајева од децембра 2020. до новембра 2021. за особе старије од 60 година.

Проценили су да је вакцинација против ковида 19 спасила 469.186 живота у тој старосној групи у 33 земље током периода студије - смањивши очекивани број смртних случајева за отприлике половину. У 30 земаља са доступним подацима и у мањим старосним групама, највећи број спасених живота био је међу онима од 80 година и више (261.421 живот).

Епидемијска ситуација у региону на нивоу претходних дана

Епидемија коронавируса у земљама региона не попушта, бројеви новозаражених и преминулих је на ниову претходних дана, у Румунији и даље највише преминулих са или од коронавируса - 212.

У Словенији је у протекла 24 сата тестирано 7.194 тестова пи-си-ар методом, од којих је 2.668 новозаражених особа или 37 одсто, што је, како тврде надлежни, охрабрујуће у односу на исти дан прошле седмице, када је удео новозаражених био готово 40 одсто. Број активних случајева тренутно је 42.559, што је за 898 мање у односу на претходни дан. Пријављено је 11 смртних случајева.

У Хрватској су пријављена 64 смртна случаја и 6.246 новозаражених коронавирусом, од 15.526 тестираних узорака. Удео заражених у броју тестираних је 40,23 одсто. Активна су 34.953 случаја, а међу њима је 2.529 пацијената на болничком лечењу, од којих је 316 на респиратору.

У Босни и Херцеговини заражено је нових 740 особа, а преминуло је најмање 25 особа.

Само у Федерацији БиХ тестирано је 2.674 узорка, од којих је 425 позитивно на коронавирус. Пријављено је јшест смртних исхода а један је пријављен ретроактивно.

У Републици Српској тестирано је 830 лабораторијских узорака, а коронавирус је потврђен код 285 особа. Преминуло је 18 људи.

У Брчком је заражено још 30 људи, а умрла је једна особа.

Црна Гора је пријавила седам смртних случајева и 310 новопозитивних особа, од 2.234 тестираних узорка, највише у Подгорици - 107. Удео новопозитивних случајева у укупном броју је 13,74 одсто. Укупан број преминулих повезаних са ковид 19 је 2.275. Укупан број тренутно активних инфекција је 3.189.

У Албанији поново расте број новозаражених, а у протекла 24 сата их је било 609, док је 10 пацијената преминуло од последица коронавируса. Тестирано је 3.598. Активних случајева инфекције је 7.804.

У Мађарској је у једном дану од коронавируса преминуло 185 пацијената умрло, док је 12.165 новозаражених. Број активних инфекција је 165.862, у болницама се лечи 6.858 пацијената од заразе коронавируса, од којих је 680 на респиратору. Број преминулих укупно је 33.704.

У последњих 24 сата је регистровано 2.569 новозаражених и 120 смртних случајева, од 29.503 тестираних узорака. На болничком лечењу је 6.846, а на интензивној нези је 797 пацијената.

Према последњем пресеку епидемиолошке ситуације у Румунији је 2.104 новозаражених и 212 смртних случајева, од којих је 35 пријављено ретроактивно.

Брнабић: Медицински део штаба предложио да распуст почне 20. децембра

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је епидемиолошка ситуација много боља него што је била у протеклом периоду, уз напомену да је у среду имала консултације са медицинским делом Кризног штаба, који инсистира да се важење ковид пропусница продужи на 24 сата у затвореним објектима, укључујући и скијалишта уз ски пас.

Брнабић је у Скупштини Србије посланицима рекли да је медицински део штаба предложио и да распуст почне 20. децембра и да траје до 10. јануара.

Нисмо стигли ове недеље да имамо седницу Кризног штаба, али имамо консултације и разговарамо отворено, рекла је Брнабић.

"Молим и позивам све који се још нису вакцинисали да то ураде. Ми у овом трентутку имамо скоро 3.100.000 вакцинисано првом дозом, а ако рачунамо и старије од 12 година, то је 49,7 одсто становништва", рекла је она.

Ревакцинисано је 55 одсто, а трећу дозу добило је 26,6 одсто пунолетног становништва, навела је Брнабић и указала да брине недовољна вакцинација младих.

"Стално о томе причано, у популацији од 18 до 30 година свега је 28,1 одсто вакцинисаних, а од 12 до 17 година само 3,27 одсто", истакла је премијерка.

Ружић: И следеће недеље вероватно непосредна настава

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је епидемијска ситуација у школама ове недеље боља него претходне и да су увођењем ковид пропусница и продужетком јесењег распуста успеле да се "неутралишу последице".

Рекао је и да претпоставља да ће све школе и следеће недеље спроводити непосредну наставу.

"Стање у школама никада није било боље када су бројеви у питању, проценат заражених ученика је пао на 0,7, али ни на који начин не значи да треба да дође до опуштања", истакао је Ружић након обиласка дома "Мика Митровић", где су реновирани спортски терени и теретане на отвореном, прилагођени студентима са инвалидитетом.

Министар је навео да ће се на предстојећој седници Кризног штаба разматрати даљи кораци, као и питање почетка зимског распуста и поручио да је најважнија дисциплина, одговорност, те примена свих превентивних мера, и за време распуста, посебно, каже, на туристичким дестинацијама.

Европска унија укида листу безбедних земаља, приоритет вакцинисанима

Европска комисија ажурирала је правила за путовања која нису неопходна у Европску унију из трећих земаља, укључујући и Србију, а приоритет је дат вакцинисаним путницима.

Данашњим предлогом Европске комисије државе чланице су позване да прихвате и вакцине које је одобрила Светска здравствена организација (СЗО), осим оних које су у употреби у Европској унији (ЕУ), али уз њих ће бити неопходан и доказ о негативном пи-си-ар тесту.

С обзиром на све већи број вакцинација широм света, Комисија предлаже да се од 1. марта следеће године укине листа земаља из којих су дозвољенa сва путовања без обзира на статус вакцинације путника.

За период до 1. марта, Комисија предлаже да се измене неки критеријуми за укључивање земаља на листу безбедних тако што ће се праг новозаражених на 100.000 становника повећати са тренутна 74 на 100, а праг недељне стопе тестирања на исти број људи са 300 на 600.

Фото: EPA-EFE

Фон дер Лајенова позвала Европљане на вакцинацију и бустер

Председница Европске комсисије Урсула фон дер Лајен поновила је позив грађанима ЕУ да се вакцинишу, али и да приме бустер дозу по истеку шест месеци од примарне вакцинације.

"Бусери нам дају чак и виши ниво заштите од примерне вакцинације што ће спречити многе хоспитализације и смртне случајеве", каже Фон дер Лајенова.

У видео-поруци, Урсула фон дер Лајен је нагласила да чак четвртина одрасле популације у ЕУ није вакцинисана и да је самим тим у већем ризику од тешких симптома ковид инфекције.

"Вакцинација против ковида 19 спасила је хиљаде живота широм ЕУ. Нови талас нас је захватио и морамо да појачамо вакцинацију", поручила је Фон дер Лајенова.

Из Брисела поручују да ће до краја ове недеље унутар ЕУ 27 бити испоручено милијарду доза вакцина.

Коронавирус потврђен код још 2.677 особа

У протекла 24 сата у Србији је од ковида преминуло 48 особа, а од 15.968 тестираних узорака 2.677 је било позитивно, саопштило је Министарство здравља.

На болничком лечењу су 4.943 пацијента, а 210 их је на респиратору.

Званично су пријављена 11.433 смртна исхода. Од почетка епидемије је регистровано 1.244.169 оболелих, а тестиран је 6.743.631 узорак.

Мање је заражених у Србији, али je и даље велики број преминулих, а стручњаци поручују да без вакцинације нема изласка из епидемије.

Од почетка пандемије коронавируса, у Србији се користи десетак различитих лекова. Два нова медикамента за које стручњаци тврде да су најефикаснији добићемо, како је најављено, почетком децембра и то први у Европи.

Реч је о лековима који су показали високу ефикасност код пацијената са већим ризиком од тежег оболевања, рекла је за РТС директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић и објаснила када се они могу примењивати.

У Србију је стигао нови контингент "Фајзерових" вакцина. У оквиру редовне испоруке допремљено је 49.140 доза вакцине.

Европска агенција за лекове (ЕМА) препоручила је да се одобри употреба "Фајзерове" вакцине и код деце од 5 до 11 година. Вакцина је у ЕУ раније већ одобрена за употребу код одраслих и деце од 12 година.