Читај ми!

Подвиг лекара у КБЦ "Бежанијска коса", вештачка плућа спасила младића оболелог од ковида

У Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" први пут је на апарат који мења плућа стављен ковид позитивни пацијент. То је била једина опција, јер пацијент више није реаговао ни на један вид лечења.

Пацијент има 31 годину и није вакцинисан. Позитиван је 28 дана, а у овој установи је дванаест.

Респиратор више није могао да му помогне, зато су лекари одлучили да га прикључе на такозвана "вештачка плућа".

Докторка Марија Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса", каже за РТС да је пацијент сада одлично и да му се сатурација повећала на 96 и 97.

"Пре него што је стављен на апарат, сатурација је била од 78 до 80 и ми смо морали, уз све мере лечења,  да нађемо неко решење јер је ишао негативан след догађаја, лоша реакција на респиратор", рекла је докторка Здравковић.

Суштина овог апарата је, истиче докторка, да мења плућа док се она сама не залече, јер је, како каже, код оних пацијента код којих није дошло до зарастања плућа од ковида, веома  битно наћи нови вид вентилације.

"То је најмодернији апарат који постоји у свету што се тиче замене и срца и плућа, али не може истовремено да мењa и срце и плућа, може или једно или друго", објаснила је докторка.

Време опоравка пацијента је, каже, индивидуално, а процењује се на две до четири недеље. 

Према њеним речима, ово је први пут да је овакав апарат укључен пацијенту у КБЦ "Бежанијска коса", а пре тога такви пацијенти су морали да иду у Институт за плућне болести "Сремска Каменица". 

"Ову методу лечења смо сада увели у редовну процедуру", рекла је докторка Здравковић и захвалила лекарима на сарадњи, као и подршци Министарства здравља. 

Иначе, у КБЦ "Бежанијска коса" тренутно се од ковида лечи 226 пацијента, од којих је 10 одсто у веома тешком стању.