Читај ми!

Милион и по доза "спутњика" изашло из Торлака

Наредних дана у Србији ће бити доступна и пета вакцина против коронавируса - произвођача "Модерна". Охрабрује, међутим, и то што је последњих дана веће интересовање за вакцину која се производи у "Торлаку".

Иако многи нису веровали, а неки су се чак и смејали и шалили на рачун те изјаве, тек, како је на почетку ове епидемије и најавио министар здравља, Србија је у сарадњи са Русима произвела вакцину против короне.

Нико није знао да ће пандемија овако дуго трајати, а још више брине што се њен крај не назире, али се зна да нико битку против вируса не може да добије без вакцина. Зато је Србија уложила, и тек ће улагати у развој Националног института за вирусологију, вакцине и серуме.

Пре пет месеци је званично притиснуто дугме да у "Торлаку" почне производња српског "спутњика".

Директорка овог института  др Вера Стоиљковић истиче да су са својим руским партнерима до сада произвели 1.500.000 доза "спутњик В вакцине" компоненте 1 и компоненте 2.

"Институт 'Торлак' је заједно са државом Србијом, са Владом и са нашим Министарством, уз огромне напоре, успео да произведе вакцину против ковида. Сама та чињеница да је ту вакцину успео да произведе мали број фармацеутских кућа и држава уопште, даје на значају како нашој кући, тако и нашој земљи", каже др Стоиљковић.

Осим вакцине против ковида, "Торлак" је непсоредно пре сезоне дистрибуирао и своју тровалентну вакцину против грипа, тако да је и она у количини од 200.000 доза на располагању грађанима Србије.

У складу са уговором који су потписали са руском страном, до краја године произвешће још 2.500.000 доза компоненте један и два. 

"Надамо се да ће та сарадња бити настављена, вакцина је одлична, ефикасна, квалитетна, безбедна и заиста је од срца препоручујемо за вакцинацију", наводи др Стоиљковић. 

"Торлак" као стуб здравственог система 

Држава је најавила велика улагања у "Торлак", а др Стоиљковић истиче да увек иду напред и да су срећни што су успели да одрже све своје производње.

"Стално напредујемо, усклађујемо се са стандардима, и стварно очекујемо и надамо се да ћемо уз помоћ Владе РС и што је председник препознао значај свега овога, и што смо се ми у ситуацији пандемије доказали као стуб здравственог система, заиста успети да завршимо све наше процесе и да заиста будемо светска сила као што смо некада и били у домену фармацеутске индустрије", рекла је директорка "Торлака".

Од почетка епидемије у "Торлаку" се свакодневно ради и тестирање и вакцинација против короне. А уз звуке рокенрол музичке силе - "Рибље чорбе", директорка подсећа да је прва бе-се-же вакцина на "Торлаку" произведена још 1927. године, и да од тада производња не престаје. Праве и извозе и вакцине против дифтерије, тетануса, пертусиса.

Имају надалеко чувени серум против змијског отрова, као и производе против алергија.