Читај ми!

Кон за РТС: Без ковид пропусница од 24 сата нема решења, ово је прилика за солидарност

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да главно место преношења вируса нису школе. Напомиње да ако ковид пропуснице не важе 24 сата немају ефекат и долази до распламсавања оболевања. Без озбиљних рестриктивних мера, додаје, неће доћи до падања криве. "И то је привремено. Једини излаз је заражавање или вакцинација. Нама је циљ да идемо на имунизацију", рекао је др Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, рекао да ковид редари имају разне могућности да упозоравају и да, ако су прихватили тај посао, онда треба да га раде.

"Њихов механизам је да пријаве. Ствар је у томе да ће они бити кажњени ако се открије неко без маске у неком тржном центру и они као редари имају око 30.000 динара казну", рекао је Кон.

Наводи да су да ће инспекцијски и контролни органи спроводити те санкције, док је ковид редар, каже, помоћ.

"Са уредбом је требало да се регулише да ковид редари имају право да легитимишу, ту информацију имали смо на седници Кризног штаба", казао је др Кон.

Састанак медицинског дела Кризног штаба са министром здравља и "Батутом" и са министром просвете искристалисали су, наводи, неке ствари. Имамо изванредан надзор у школама, истиче др Кон.

"Имате надзор у школама и он функционише. С друге стране, имате надзор из лабораторија и видите да је надзор из лабораторија два и по пута већи. Шта то значи, да надзор у школи не ваља. Надзор из лабораторија служи да видимо колико процентуално у неком узрасту има новозаражених. Ту се разлике налазе, и оне су око 10 одсто. Али када погледате на укупно колико је тестирано, видите да је два и по пута већи", рекао је Кон.

Напомиње да то значи да родитељи један добар део не пријављују или остају код куће самоиницијативно, без лечења.

"Надзор у школама показује колико има случајева који су пријављени и како се спроводи. На основу тога и праћења стопа тачно се види шта се дешава. Ви видите да су понедељак и уторак дани када долази до скока. И откријете прославу пунолетства и то се понавља. Главно место преношења нису школе. С друге стране, апсолутно су показали да ковид пропуснице ако се не спроводе 24 сата немају ефекат и долази до распламсавања оболевања.

Без 24-часовне ковид пропуснице нема решења за ову ситуацију. Без озбиљних рестриктивних мера неће доћи до падања криве. И то падање криве је привременог карактера и поново ће доћи до пораста кад престану мере. Једини излаз је заражавање или вакцинација. Нама је циљ да идемо на имунизацију", истиче др Кон.

Каже да нема више понижавања по том питању.

"Мора да се схвати: ковид пропуснице 24 сата, па нек се окупља колико год ко хоће и где хоће. У рововима, где су здравствени радници, захтева такве мере и брзу и ефикасну имунизацију. Нема више простора", каже Кон.

Истиче да није љут на невакцинисане, већ да је највише забринут за њихово здравље.

"Све ово се ради првенствено због њих, да се сачувају. Сад имамо више вакцинисаних него невакцинисаних. Нетрпељивост је погубна. Вирус је зликовац, они који се боре против ковид пропусница, боре се за зликовца и треба да знају да греше. Не може без енергичности да се допре дотле. Ово је прилика кад се солидарност и борба заједно спроводе. Имамо појединце и неке чак и покрете", додаје Кон.

На питање како се осећа због тога што су појединци протестовали испред његовог стана, каже да "нема времена да се осећа".

"То нек размишљају неки други. Мојој породици се извињавам. То заведени људи заснивају своје ставове на измишљотинама и причају о људским правима кад умире 60 људи дневно. Ми морамо да дођемо до тога да се слушамо. Онај ко је решио да се вакцинише, изашао је из зачараног круга. Биће следеће недеље седница Кризног штаба, не да се надам, биће", наводи др Кон.